Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Uitdaging: hoe maken we les of activiteiten voor 'spijbelaar' relevant?

12 januari 2012

We zijn op de goede weg wanneer het onderwijs uitdagend is en de opdrachten complex, wanneer onze leerlingen allerlei vaardigheden en kennis moeten inzetten om resultaat te halen en wanneer de einddoelen niet uitgerafeld worden in aparte vakken en losse feitjes. Dit werd gisteren - woensdagavond 11 januari - in de lezing van Ferre Laevers nogmaals duidelijk. Maar dan nog: de spijbelende leerling blijft voor Eline Stolp - leerkracht op UniC - aandacht vragen. Ze doet een oproep, is benieuwd naar jouw visie en aanpak.

We zijn op de goede weg, zegt Eline Stolp. Maar dan nog zijn er wel leerlingen die spijbelen - een leerling die volledig eigenaar is van het eigen leerproces kan besluiten dat een bepaalde les of activiteit niet zo relevant is, terwijl er buiten school nog heel wat te leren valt! Natuurlijk moeten we daar iets mee. Nog interessanter lesmateriaal bieden, nog meer uitdaging voor nog meer leerlingen.

Geconfronteerd met de realiteit van ons onderwijssysteem wordt er van scholen verwacht dat zij consequenties invoeren voor spijbelaars - een gesprek met ouders  en leerling op school of het verbeteren van de lesstof valt daar niet onder. Liever een terugkommiddag in een strafhok met een surveillerende invaldocent die geen relatie heeft met de leerlingen in kwestie. Het aloude duo Misdaad en Straf.

Ik ben benieuwd naar de ingevingen van gelijkgezinde docenten op HetKind.org: er moet een andere, meer effectieve aanpak bestaan die getuigen van visie en toekomstgericht inzicht!

Dit is een oproep aan de leden en volgers van HetKind om hun ervaringen te delen. Dat kan in een comment of in een eigen bijdrage.

Eline Stolp is leerkracht op UniC in Utrecht.
Een weerslag van de lezing/onderwijsavond met Ferre Leavers - op 11 januari in Driebergen - verschijnt binnen enkele dagen op www.hetkind.org

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief