Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Trailer van lezing Beate Letschert: 'Bemoedigen, een pedagogisch principe'

26 juni 2012

'Loven en prijzen is geen bemoedigen'. Het eerste statement van Beate Letschert op de lezing van 20 juni jl. riep in eerste instantie vragen op. Anderhalf uur later was voor iedereen in theater Maitland in Driebergen duidelijk dat we als onderwijzers en opvoeders bewust moeten  worden van het verschil. ''Lof is globaal, opppervlakkig, ongedifferenitieerd en daardoor weinig zeggend.  Het gaat om een externe bevestiging door de leraar/ouder en heeft weinig te maken met de eigen inschatting van hetkind.'' Het gevolg op de lange termijn kan dramatisch zijn, zo expliteerde de Duitse pedagoge, auteur van 'Dennis, de schrik van de school'. In deze video krijgt u een indruk van deze inspirerende avond.

Deze trailer is gemaakt door Wouter Habraken. Binnen twee weken verschijnt er een lange versie op hetkind.org en een uitgebreid verslag.

Het 'principe van het bemoedigen' is een belangrijk thema in de Individualpsychologie van Alfred Adler. Pedagogische consequenties van de theorie zijn o.a. uitgewerkt door zijn leerling Rudolf Dreikurs. De bijdrage van Beate Letschert is een verdere nuancering en illustratie van het oorspronkelijke concept, met name de noodzaak tot gedifferentieerde feedback bij de bemoediging, in tegenstelling tot het vaak oppervlakkige loven en prijzen van leerlingen. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief