Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Tekeningen over kinderrechten: 'Pijnlijk én mooi'

26 december 2015

Docent Frans Droog ziet twee cartoons van professionele tekenaars en ziet de overeenkomst, ook in de boodschap. Een harde boodschap. Maar de cartoons zijn geïnspireerd op kindertekeningen. Gemaakt als onderdeel van de Learning Circle - Met Lot op Reis, waarin deze kinderen leerden over kinderrechten. Het beeld ontroert Frans, die er zijn eigen woorden aan geeft. 'Het is zo pijnlijk en zo mooi. En dan huil ik en dan lach ik.'

Een mooie cartoon dit, wel hard: 'The inevitable result'

sandtimer-cartoon-2


En deze is ook al zo mooi, en niet minder hard: 'Food in the world'

sandtimer-cartoon

Ze hebben een paar dingen gemeenschappelijk, deze twee cartoons:

  • Het zijn allebei zandlopers

  • Ze vertellen allebei iets over de oneerlijke verdeling van voedsel op deze wereld

  • Ze zijn beide gemaakt door professionele cartoonisten


Deze twee cartoons hebben nog iets gemeenschappelijk

Ze hebben beide als voorbeeld een tekening van kinderen!

De kinderen die deze tekening gemaakt hebben dit gedaan als een onderdeel van de Learning Circle  - Met Lot op Reis” waarin zij leren over kinderrechten. Waarin zij de challenge kregen tekeningen te maken over de verdeling van voedsel en water op de wereld. De tekeningen werden naar de site cartoonmovement.com gestuurd en maakten kans om door een een echte cartoonist als bron van inspiratie te worden gebruikt!

Een van de tekeningen die de leerlingen maakten was deze.

met-lot-op-reis-cartoon-3

Ik mag deze kinderen les geven.

En dan zie ik dit ontstaan.

En dan huil ik en dan lach ik.

Dan ben ik verdrietig en trots.

Dat het nu zo is, maar dat het misschien anders gaat zijn.

Het is zo pijnlijk en zo mooi.

En dan huil ik en dan lach ik.


Frans Droog is docent biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde op het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek. Hij is zeer geïnteresseerd om technologie toe te passen in de dagelijkse onderwijspraktijk. En in internationale samenwerkingsverbanden en participatie in leercirkels en kringen. Droog is verbonden aan The Crowd en initiatiefnemer van EducampNL


 

Over Lot op reis


Eind 2012 heeft de aftrap plaatsgevonden van ‘LOT in het onderwijs’. LOT gaat over de rechten van kinderen, beschouwd door de ogen van het meisje Lot Roos.

Haar belevenissen als jonge journalist verbeelden de waarde van het hebben van rechten voor kinderen. Dit gebeurt op een manier die kinderen begrijpen en volwassenen in staat stellen deze over te dragen.

lott


Learning Circles 2013-2014


Een Learning Circle is een tijdelijke leergemeenschap waarin leerlingen en leerkrachten van alle onderwijssoorten in binnen en buitenland samenwerken en samen leren. Met behulp van internet, e-mail en social media, communiceren leerlingen rond vooraf afgesproken thema’s met elkaar. Dit zijn thema’s die dicht bij de belevingswereld van kinderen liggen zoals het recht op voeding, veiligheid, onderwijs of gezondheid. In een Learning Circle leren kinderen op basis van wederkerigheid. Door ervaringen en kennis uit te wisselen, ontwikkelen ze inzicht in elkaars leefomgeving.  Werken in een Learning Circle betekent voor een school bezig zijn met vakinhoud, coöperatieve leervormen, wereldburgerschap en 21st century skills tegelijk. Dat maakt elke Learning Circle een unieke leerervaring voor leerling en leerkracht.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief