Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Sugata Mitra: 'Kinderen kunnen zichzelf alles leren'

22 december 2013

Zelfstandig leren heeft de toekomst, meent de Indiase wetenschapper Sugata Mitra. Zeker op plekken waar geen scholen zijn.  'Geef een kind een computer en binnen no time kan hij ermee overweg. Hij leert zichzelf surfen, mailen, chatten, gamen en als het moet ook de Engelse taal.' Freelance journaliste Renate Megens interviewde Mitra, het artikel verscheen eerder in Onze Wereld.

Kinderen kunnen veel en vaak meer dan volwassenen zich voor kunnen stellen. Wie kinderen de kans geeft om zelf aan het werk te gaan, staat versteld van het tempo waarin kinderen leren. En als ze er niet uitkomen vragen ze het de leraar of andere volwassenen wel. Dit vertrouwen heeft op veel scholen al tot een duurzame verandering in de relatie tussen leraar en kind geleid. In het artikel 'Kinderen kunnen zichzelf alles leren' wordt daarvan weer een treffend voorbeeld gegeven.

Sugata Mitra met de kinderen in India

De bijdrage:

Zelfs zijn eigen medewerkers verklaarden hem voor gek toen de Indiase wetenschapper en natuurkundige Sugata Mitra met zijn experiment begon. Hij wilde aantonen dat kinderen zichzelf kunnen leren met computers te werken. Helemaal zelfstandig, zonder een seconde hulp van buitenaf. Zou zijn experiment slagen, dan zou de positieve impact voor ontwikkelingslanden enorm kunnen zijn – al was dat niet eens Mitra’s primaire doel.

Honderden miljoenen kinderen moeten het wereldwijd doen zonder onderwijs. Niet alleen in afgelegen gebieden zonder scholen, maar ook in bijvoorbeeld sloppenwijken waar het onderwijs domweg niet toegankelijk is. Computers beschikbaar stellen en aan de kinderen overlaten hoe ze die moeten gebruiken, is een stuk gemakkelijker en goedkoper te realiseren dan ze allemaal naar school laten gaan.

Kortom, er was een wereld te winnen toen Sugata Mitra in 1999 zijn project ‘The Hole in the Wall’ begon. Hij was op dat moment hoofd Onderzoek in Onderwijstechnologie van het bedrijf NIIT Limited in de Indiase hoofdstad New Delhi. Zijn kantoor grensde aan de muur die een grote sloppenwijk scheidde van een ander stadsdeel. Mitra droeg zijn personeel op in die muur een gat te maken en er een krachtige pc met een touch pad en internet explorer in te metselen. Binnen een mum van tijd namen kinderen die nog nooit met een computer hadden gewerkt het apparaat in gebruik.

Sceptici zeiden dat de kinderen waarschijnlijk hun hoofd over de schutting hadden gestoken om aan voorbijgangers te vragen hoe ze de computer moesten bedienen. Dus ging Mitra het experiment ook elders in India uitvoeren, op plekken waar het ondenkbaar was dat kinderen iets van iemand konden leren over computergebruik. Zijn experimenten slaagden overal, steeds weer. Bovendien bleek dat de kinderen zichzelf veel meer leerden dan alleen met een computer omgaan en surfen op het internet.

Lees meer in deze pdf: Kinderen kunnen zichzelf alles leren

Auteur: Renate Megens. Dit artikel is met toestemming overgenomen uit  onzeWereld 7/8 2011 (www.onzewereld.nl).

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief