Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Starten vanuit de waarom-vraag: een heel verschil'

5 augustus 2013

Tijdens zijn opleiding Leiding Geven II zag Martin Dogger een TED-filmpje. Simon Sinek sprak over grote leiders en ontdekte een patroon, dat hij 'The Golden Circle' noemt. "Grote leiders communiceren van binnenuit.'' Zijn bijdrage: “People don’t buy what you do, people buy why you do it.” 

Sinek is er heel stellig in. “People don’t buy what you do, people buy why you do it.”  Hij vergelijkt Steve Jobs (Apple) met de gebroeders Wilbur en Orville Wright en Martin Luther King. Met name hun wijze van communiceren wordt onder de loep genomen.

Sinek geeft een simpel model, dat hij The Golden Circle. In het midden staat de 'why', in de ring daaromheen het 'how' en in de buitenste ring de 'what'. Een boodschap die bij iemand echt binnenkomt, dus weet te raken, doorloopt alle drie onderdelen van The Golden Circle. Vanuit de biologie geeft Sinek daar zelfs een verklaring:  het menselijke brein is ook op die wijze opgebouwd, en dat is de reden waarom de gouden cirkel werkt.

Die bewering wordt niet gestaafd met onderzoek, of met citering van een wetenschapper. Maar ik merkte wel dat de manier waarop hij een reclameboodschap van Apple van beide kanten liet zien, iets met me deed. Het communiceren over waarom je iets doet, hoe dat eruit ziet en wat je ermee kan, nodigt uit. Het nodigt uit om actief deel te nemen en om betrokken te raken. Hier zit een mooie uitdaging voor het onderwijs in.



Onderwijsmensen zijn pragmatisch. Wat kan ik er mee? Hoe gaat mijn rooster eruit zien? Wat moeten de kinderen doen vandaag? Wat staat er op planning als het rekenwerk af is? Hoe organiseer ik  mijn klassenmanagement? Hoe gaan we de ouderavond vullen? Natuurlijk zijn dit allemaal legitieme vragen. En het zijn ook vragen, die niet onbeantwoord moeten blijven. Maar het is de kunst om te starten van uit het 'waarom'?

Waarom heb ik dit nodig?
Waarom moeten de kinderen juist deze activiteiten doen?
Waarom plan ik een vervolgactiviteit na het rekenwerk?
Waarom kies ik deze organisatie van mijn klas?
Waarom willen wij ouders meenemen in het onderwijs van onze school?

Ik heb de dag na het zien van het filmpje, geprobeerd om dit in mijn klas toe te passen. "In school moet je je kunnen ontwikkelen. Want als je iets kan, ergens beter in wordt, voel je je prettig. Sommige kinderen hebben meer rust en stilte nodig dan andere kinderen. Daarom gaan we na de instructie tien minuten stil werken. Inderdaad, zonder te praten".

Het werkt, om met kinderen je onderwijsproces vorm te geven, en te legitimeren. Maak ze deelgenoot van jouw keuzes en nog belangrijker, van de gedachte erachter. “People don’t buy what you do, people buy why you do it.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief