Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Socioloog Rik Seveke: 'Het gaat mij om het best mogelijke onderwijs in Nederland, voor ieder kind'

30 april 2013

De Balie is een plek  in Amsterdam waar seminars en debatten worden georganiseerd. Socioloog Rik Seveke werpt zich op als facilitator van het te voeren onderwijsdebat, richtte het gelijknamige platform op en heeft zich recent ook verbonden aan Operation Education. In die rollen geeft hij zijn missie ('Bijdragen aan goed onderwijs voor ieder kind in Nederland') handen en voeten. In Amsterdam wil hij meer onderwijsthema's op de agenda zetten. In dit blog deelt hij zijn enthousiasme en zijn toekomstbeelden . 'Ik droom over de school van de toekomst: een combinatie van een boeddhistisch klooster, Harvard én De Efteling...'

Hieronder een impressie van de aftrap van de onderwijsavonden in De Balie, op 29 maart.
Felix Rottenberg leidde de avond, voor bijna 200 mensen, waarvan hier een korte weergave. Onder het filmpje het blog van Rik, dat eerder is gepubliceerd op Vuur&Vlam.



Het overkwam ook mij. Geraakt worden door het gedachtegoed van Sir Ken Robinson. Zijn befaamde TED-talk ‘Do schools kills creativity?’ werd de basisgedachte van waaruit ik mijn scriptie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam schreef. Daarin onderzocht ik wat leerkrachten uit het basisonderwijs meer waardeerden: het onderwijsbeleid van het toenmalige kabinet dat het opbrengstgericht leren al naar voren schoof en veel waarde hechtte aan de gestandaardiseerde (Cito) eindtoets. Of was er toch meer sympathie voor de oproep van Sir Ken Robinson om vooral in te zetten op de ontwikkeling van creatieve vaardigheden?

Het resultaat? Over het selectiemoment werd verschillend gedacht. Sommige leerkrachten vonden de Cito-toets in groep 8 een natuurlijk moment, andere vonden het te vroeg en vreesden dat je daarmee laatbloeiers tekort doet. Over één aspect was een ruime meerderheid het eens: je kunt deze eindtoets alleen als een momentopname zien en het mag zeker geen IQ-test zijn, die je nog lang op de middelbare school achtervolgt. Ook werd door de professionals op de werkvloer als bezwaar ervaren dat de Cito-toets te eenzijdig meet. Heel wat vaardigheden worden niet in kaart gebracht, zoals allerlei aspecten van het creatieve vermogen, dat je in deze maatschappij zo hard nodig hebt.

Lees hier verder.

Rik Seveke is  te bereiken op  @RikSeveke

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief