Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Snap je kind! Handvatten voor partnerschap tussen ouders en scholen

9 februari 2013

Ontwikkelen doet een kind niet alleen, wel zelf. Met hulp van leerkrachten en ouders. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het proces en het resultaat, wel op andere wijze. Claudy van Valburg heeft samen met anderen een praktische vorm gevonden om 'full-partnerschap' een concrete invulling te geven.

Het versterken van partnerschap tussen ouders en scholen leeft enorm op het moment. Het ministerie van OCW en de PO-Raad onderschrijven het belang van dit partnerschap en hebben dit thema als speerpunt in hun beleid opgenomen.

Maar hoe geef je dit partnerschap vorm zonder het gezamenlijke belang van ouders en school uit het oog te verliezen, namelijk het welbevinden en de ontwikkeling van het kind? Snap je kind!  helpt scholen om partnerschap op een praktische manier invulling te geven.

 Karin: ‘Een kind ontwikkelt zich beter als de ouder begrijpt wat zijn kind leert.’

Tjeerd: ‘Het is van belang dat het kind centraal staat bij de relatie tussen ouders en school.’

Claudy: ‘Mijn partner weet nu ook wat een bussom is.’

Saskia: ‘Ouders willen over het algemeen graag betrokken worden bij het onderwijs van hun kind.’

Wat is Snap je kind?

Snap je kind! geeft de ouder informatie over wat zijn kind aan taal en rekenen aangeboden krijgt. De manier waarop een kind tegenwoordig les krijgt, is vaak anders dan vroeger. De ouder raakt vertrouwd met termen zoals hakken-plakken, splitsen, deelwoorden en bussommen. Na het lezen van Snap je kind! spreken ouders, kinderen en leerkrachten dezelfde taal en weet de ouder beter wat zijn kind leert op school.

 Snap je kind! is geschreven door ouders van schoolgaande kinderen die tevens geruime tijd werkzaam zijn in basisonderwijs. Voor ouders, door ouders en leerkrachten!

Praktische tips en handvatten voor ouders

Claudy van Valburg, intern begeleider op een basisschool, moeder en een van de schrijvers van Snap je Kind!: ‘Veel ouders willen wel wat meer betrokken zijn bij wat hun kind leert, maar vinden dit erg lastig omdat ze te weinig zicht hebben op de lesinhoud. Wij informeren de ouders in een aantal boekjes per leerjaar over wat hun kind leert op school. Want als de ouder begrijpt hoe de lesstof op school wordt uitgelegd, kan hij zijn kind thuis beter steunen. Het kind voelt zich daardoor begrepen, zit lekkerder in zijn vel en ontwikkelt zich beter. Begrippen en werkwijzen worden uitgelegd en we geven ook tips hoe je thuis op een speelse manier met je kind kunt oefenen. Ouders en school werken zo aan hun gezamenlijke belang: het welzijn en de ontwikkeling van het kind.’

Partnerschap

Met Snap je kind! versterken scholen op een laagdrempelige manier het partnerschap tussen ouder en school. De serie helpt de school bij het invullen van hun ouderbeleid. Van Valburg: ‘Snap je Kind! is al door diverse scholen positief ontvangen. Zij geven daarom aan het begin van het schooljaar een kennismakingspakket aan de ouders.’

Boekjes

Snap je kind! verschijnt in 28 praktische en overzichtelijke boekjes.  Voor groep 1 en 2 zijn er twee boekjes per leerjaar. Voor groep 3 t/m 8 zijn er vier boekjes per leerjaar. Ouders ontvangen de boekjes verspreid over het schooljaar thuis. Op snap je kind is alle informatie over de serie te vinden en kun je een inkijkexemplaar bekijken.

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief