Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Over leiderschap en verantwoordelijkheid: 'We zijn één achtervang kwijt, maar we hebben er 47 terug

28 augustus 2014

'Op onze school gaat geen leerling meer naar de achtervang'. Schoolleider Paul Rutten en zijn team van SO Spoorzoeker in Roermond hadden er rond de kerstvakantie twee uur voor nodig om met dit statement te komen. Ze spraken het uit tegenover hun leerlingen, maar ook tegenover elkaar, als leraren en collega's. De eerste helft van dit kalenderjaar vond er daardoor een metamorfose plaats. In onderstaand filmpje leidt Marcel van Herpen de nieuwe praktijk en de ontwikkelingen op deze Midden-Limburgse school in. Daarna komen leraren en leerlingen aan het woord. Over pedagogisch leiderschap en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. 'We zijn een achtervang kwijt, maar we hebben er 47 voor terug.'

Paul Rutten is directeur van De Spoorzoeker in Roermond, Hij volgde het traject Pedagogisch Leiderschap, las het boek Ik, de leraar en ging van daaruit met zijn team aan de slag.

Spoorzoeker - cluster 4 -  is onderdeel van de Aloysius Stichting dat onderwijs en begeleiding biedt aan kinderen van 4 tot en met 20 jaar die ernstige gedrag- en/of psychiatrische problemen ervaren en/of laten zien. We hebben in Nederland 21 scholen, verdeeld over zestig locaties in 26 gemeenten. In totaal bieden wij onderwijs aan zo’n 3500 leerlingen. We bieden speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en onderwijs aan leerlingen in justitiële jeugdinrichtingen.

Een film van Guido Crolla, in de serie OnderwijsNeuzen.OnderWijsNeuzen - 1 achtervang weg, 47 terug from Guido Crolla on Vimeo.

 

 

Reacties

0
Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief