Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Over de Streep: het IJburgcollege in Amsterdam ging in 2010 als eerste

21 juli 2011

Over de Streep is een documentaire uit 2010 van Jessica Villerius. Op het Amsterdamse IJburgcollege gaan 75  leerlingen een bijzondere uitdaging aan: Challenge Day. Een grensverleggende methode uit Amerika, die onder andere wordt ingezet om pesten op scholen tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. De documentaire maakte erg veel indruk, op kijkers en tv-makers. In de afgelopen jaren zond de KRO een reeks van acht afleveringen 'Over de Streep' uit, op verschillende scholen opgenomen.

Leerlingen durven tijdens 'Challenge Day' emoties en ervaringen met hun medescholieren te delen, waar ze nog nooit met iemand over hebben gesproken. Door spelletjes af te wisselen met serieuze gesprekken, worden leerlingen uitgedaagd om verborgen gevoelens naar elkaar uit te spreken. Veel indruk maakt het onderdeel waarbij alle leerlingen zich verzamelen aan één kant van een witte lijn, waarna ze worden geconfronteerd met soms indringende vragen. In antwoord op deze vragen blijven leerlingen staan, of stappen over de streep.

Toen werd gevraagd over de streep te stappen als je een ouder hebt verloren, staken er acht kinderen over, vertelt de maakster. Aan de overkant van de lijn waren ze ineens niet meer elkaars pestkop, maar lotgenoot. Het is onbeschrijfelijk om te zien hoe je door zoiets simpels als het trekken van een streep het leven van een kind kunt veranderen.

IJBURG-documentaire Over de Streep


Op 26-05-2010. Tijdsduur: 49'43"
De serie afleveringen:Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief