Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Over aanpassen en veerkracht: 'Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven'

20 augustus 2015

'De wereld verandert sneller dan een zevenjarige van tanden wisselt.' Guido van de Wiel wil daarom de dialoog aangaan over 'agility' in het onderwijs: aanpassingsvermogen. Hij noemt dat ook wel 'innoveerkracht'. In een reeks van vijf beschrijft hij wat hij hiermee bedoelt. Aflevering 1: 'It's not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change.'

darwin_adaptability1Er is een Chinees spreekwoord dat luidt:

Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.


Dit spreekwoord kunnen we als volgt uitbreiden:

Leer een man leren
en hij hoeft niet elke dag meer vis te eten.


Innoveerkracht en nieuw leiderschap gaan over deze laatste regel. Innoveerkracht gaat over het leren te leren, zodat mensen in organisaties zich – fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel – optimaal kunnen blijven voeden op een manier die op dat moment bij hen past én die aansluit bij de veranderende omgeving.

Urgentie
De wereld verandert sneller dan een zevenjarige van tanden wisselt. We bieden op scholen informatie aan, waarvan we weten dat deze – nog voordat de leerlingen van school komen – al achterhaald is. Terwijl kennis generaties lang een stabiele factor was, draait het vandaag de dag om kennis in combinatie met het leren te leren. Er is agility nodig: aanpassingsvermogen. Aanpassingsvermogen aan een nog onbekende omgeving: we weten immers nog niet hoe de omgeving er binnenkort uit komt te zien.

Darwin had het over aanpassingsvermogen van de soort: ‘It’s not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change.’ De omgeving verandert tegenwoordig echter zo snel dat we niet kunnen wachten op het natuurlijke proces van selectie. We kunnen het ons niet permitteren om te wachten totdat onze soort zich evolueert en zich gradueel aanpast aan onze omgeving.

Lees verder.

Lees hieronder de andere vier afleveringen in deze reeks.

Aflevering 2: Wat is innoveerkracht?

Aflevering 3: Innoveerkracht in de natuur

Aflevering 4: Poetische benadering van innoveerkracht

Aflevering 5: Innoveerkracht in organisaties

Drs. Guido van de Wiel  is coach, trendwatcher en organisatieadviseur en schrijft als ghostwriter ‘Managementboeken op maat’. Voor meer informatie kijk op de website

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief