Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Op werkbezoek in Wülfrath: 'Help me om het zelf te doen'

26 mei 2010

Robert Freitag is een Duitse arts en maakte tijdens zijn studie kennis met de Pesta-school van Rebecca en Mauricio Wild in Equador. Die ontmoeting inspireerde hem om na zijn studie een Grundschule en een Realschule te starten. En niet zonder succes. In 2009 bezocht Rikie van Blijswijk de Freie Aktive Schule in Wülfraht, vlak onder Düsseldorf. Ze liet zich verrassen door zijn uitgesproken onderwijsvisie. ‘Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid. Ieder mens is ook verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling’. Een korte observatie van haar hand.


startseitetext-karnevalDe Grundschule beschikt over een Schatkamer waarin alle Montessori-materialen door de kinderen kunnen worden gekozen om de technieken van lezen, rekenen en taal te leren. In de Kunstkamer helpt een vakdocent de kinderen hun talenten te ontdekken. Er is ook een lokaal beschikbaar waar kinderen vrij kunnen bewegen of gericht o.l.v. een volwassene aan de motoriek werken. ‘Zorg dat kinderen één, hoogstens drie boeken tot hun beschikking hebben om een project uit te werken. Dat is betrouwbaarder dan zomaar te laten googlen op het internet’.


De Realschule is gehuisvest in een voormalig ziekenhuis. Er wordt door het team hevig verbouwd. Het resultaat: aaneengeschakelde lokalen met aparte functies, waarin de leerlingen rustig aan het werk zijn met projecten, thema’s en kunstzinnige vorming.

Beide scholen zien er aantrekkelijk en opgeruimd uit. In de lokalen zijn de materialen overzichtelijk gerangschikt. De kinderen gaan met zorg om met de spullen en werken in de Grundschule op een matje. Ze zijn geconcentreerd en hard aan het werk in een prettige werksfeer. Tussen de middag eten de kinderen gezamenlijk in het restaurant een warme maaltijd, die door een daartoe aangenomen collega is bereid. Tachtig kinderen zitten aan tafel en praten en overleggen rustig met elkaar tijdens het eten.

De school beschikt over uitgeschreven leerlijnen, waarbij de doelen het uitgangspunt zijn. Door observaties wordt duidelijk wat de kinderen kunnen, wat de volgende stap in zijn/haar leerproces moet zijn en hoever de leerling met de verwerving van die kennis is.

De website van Die Freie Aktive Grundschule, in WülfrathOp de website van Schulen der Zukunft


http://www.schulen-der-zukunft.org/schulen-der-zukunft/portraits/freie-aktive-schule-w%C3%BClfrath/

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief