Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Onze Nieuwe School: 'Ontwikkeling anders. Vorming. Dat bewijzen we nu, dat bewijzen we straks'

1 augustus 2015

'De ontwikkeling van het kind, onze visie vraagt dat we de volgende stap zetten. Een individuele doorgaande lijn naar het voortgezet onderwijs. De nieuwe tijd vraagt erom.' Annette van Valkengoed - directeur op IKC Laterna Magica op IJburg, heeft het plan voor een basisvoorziening voor kinderen van 0-18 jaar gelegd tussen alle plannen die op de website van Onze Nieuwe School te vinden zijn. Ook bestaande scholen of betrokkenen ervan dingen mee in de Challenge die de gemeente Amsterdam heeft uitgeschreven. Het team van laterna Magica draagt nu verantwoordelijkheid voor kinderen tot 12 jaar. 'Ontwikkeling anders. Vorming. Dat bewijzen we nu, dat bewijzen we straks.'

ONSVanaf mei roept de gemeente Amsterdam iedereen op met een plan voor een nieuwe school of onderwijsvernieuwing. Dat gebeurt in samenwerking met Kennisland. Vóór 15 augustus kun je jouw plan indienen op een speciale site, Onze Nieuwe School, binnen een maximaal aantal woorden. Na deze deadline kan iedereen stemmen op de beste plannen, waarvan er maximaal 50 zich zullen presenteren voor de jury op 31 augustus. Hiervan worden er 10 à 15 initiatieven toegelaten tot een incubator, waarin de plannen zich ontwikkelen tot volwaardige onderwijsinitiatieven. De 3 à 4 meest kansrijke initiatieven gaan uiteindelijk door naar de kraamkamer. In deze laatste fase worden de scholen door de gemeente geholpen om hun school te starten.

Dit is het plan van Annette van Valkengoed:

'Laterna Magica, een basisvoorziening 0-18 jaar; een volgende stap, omdat de tijd er om vraagt'
LM zw chermafbeelding 2015-07-13 om 17.07Laterna Magica, een basisvoorziening van 0-18 jaar. Nu al werken we vanuit het concept Natuurlijk Leren van 0-12 jaar; geen schotten tussen kinderopvang en onderwijs met veel extra ondersteuning. Maatwerk. Aandacht voor brede vorming van kinderen. Ieder kind een eigen ontwikkelplan, binnen een kleine gemeenschap. En optimale begeleiding door mensen met aandacht voor hoofd en hart. Ontwikkeling anders. Vorming. Dat bewijzen we nu, dat bewijzen we straks, zie ons inspectierapport uit 2014. De ontwikkeling van het kind, onze visie vraagt dat we de volgende stap zetten. Een individuele doorgaande lijn naar het voortgezet onderwijs. De nieuwe tijd vraagt erom. Dynamiek, gebruik van moderne media, betrokkenheid van ouders. Een kind, een jongere ontwikkelt zich goed en snel als het wordt uitgedaagd op het juiste niveau. Ons geheim: uitgaan van dat wat een kind kan. Laterna Magica zet de volgende stap, omdat de tijd er om vraagt.

Initiatiefnemers: het team van Laterna Magica én Stichting Samen Tussen Amstel en IJ. Sinds 2007 geven wij vorm aan een school zonder klassen, zonder vaste methoden, maar met een leerling-volg-jezelf-systeem. Een leergemeenschap opgebouwd vanuit waarden. Een leergemeenschap waarin medewerkers in verschillende kleine teams naast uitvoerders ook ontwerpers en onderzoekers zijn. Professionalisering en intern opleiden in een uitdagende leeromgeving als belangrijke pijler onder het concept. www.laternamagica.info


Onze Nieuwe School: Plan #16 Annette van Valkengoed

---

ONS2Heb jij een echt plan voor een nieuwe school?
Tot 15 augustus kun je meedingen...


Ga naar de website van  Onze Nieuwe School, en lees over de veelbelovende ontwerpdag op 13 juni in De Balie en bekijk de video's op de website van Kennisland. klik hier en klik hier.

Deze bijdrage is tot stand gekomen via Willemijn de Jong, onderwijskundige en adviseur onderwijs bij Kennisland.

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief