Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Nationale Onderwijsfilmmaand in Dokhuis: vijf keer op maandagavond!

Film is een prachtig educatief middel om in te zetten in je onderwijspraktijk én om je docentschap te bevragen. Het Rotterdamse Dokhuis – thuis van stichting NIVOZ - is in maart het décor van de Nationale Onderwijsfilmmaand. Op vijf maandagen (3, 10, 17, 24, 31 maart) wordt met behulp van film naar waarden en betekenis gezocht. Met welke wereld laat jij jouw leerlingen kennismaken? En welke rol kan film voor jou en jouw klas en/of school spelen?

Het Netwerk Filmeducatie en Filmhub Zuid-Holland zijn partners en verder is er ondersteuning van de educatie-afdeling van IFFR (Internationaal Filmfestlval Rotterdam) en zijn er documentaires te zien van de meest recente IDFA (Internationaal Documentaire Festival Amsterdam).


De Nationale Onderwijsmaand komt voort uit de verkiezing van Nationale Onderwijs Film van het jaar, die al sinds 2012 winnaars heeft opgeleverd. Henk Sissing en Hans Neven waren de geestelijke vaders van deze prijsuitreiking, waarin zowel een vakjury als het publiek voor de beste onderwijsfilm van het jaar stemde. Stichting NIVOZ was daarin jarenlang betrokken en neemt het stokje nu over door jaarlijks een onderwijsfestival te organiseren.

We zijn benieuwd natuurlijk ook welke film of documentaire jij laat zien in jouw klas of school, in po, vo of mbo/hbo. Laat ons weten en mail naar [email protected] de titel en waarom jij het een goede educatieve film vindt. Of post iets onderaan dit artikel.

Dokhuis in maart

Iedere maandagavond in maart heeft een eigen thema en een eigen invulling. Soms worden er op een maandagavond twee of meer kortere films/documentaires vertoond en altijd is er een omlijsting in de vorm van een inleiding, een gesprek of andere werkvormen.

Tijden
Een filmavond start om 18.30 uur en duurt maximaal tot 21.30 uur.

Kosten
Er zijn maximaal 50 stoelen in onze bioscoop, voor 10 euro is er een voor jou.
Wil je eerder (voor de files) aankomen, dan kun je vanaf 17.30 uur een lichte maaltijd krijgen. Dan betaal je 15 euro.

Klik op de betreffende avond voor meer informatie en tickets.

Maandag 3 maart

 in samenwerking met Netwerk Filmeducatie (NFE)
 
Thema: ONDERWIJS EN KLIMAAT
Film is hét middel om het gesprek over klimaat(zorgen) in de klas te openen.Hoe verhoud je je tot de klimaatbewuste leerling? Welke rol heb je als docent, als school? Hoe ga je het gesprek aan met je leerling over klimaat? Hoe ga je om met klimaatzorgen in de klas?

  • Jovanna For Future (15 min)
    Jovanna For Future is een kort portret van een jonge Nederlandse klimaatactivist, Jovanna. In de voetsporen van Greta Thunberg protesteert ze elke vrijdag voor het stadhuis van Deventer. Jovanna woont met haar ouders in een duurzaam aardehuis. Ze proberen hun uitstoot zo veel mogelijk te beperken, maar het constant nadenken over het klimaat is soms wel lastig

  • Panel- en publieksgesprek o.l.v. Marlies Peeters (NFE) en Rob van der Poel (NIVOZ), onder meer met regisseur Mirjam Marks, activistische jongeren en leraren van Teachers for Climate.

  • I am Greta (1.40 uur)
    Greta Thunberg staakt voor het klimaat en tegen de klimaatontkenners, ze groeide uit tot het boegbeeld van de milieuactivisten..Regisseur Nathan Grossman is erbij en legt alles vast: van haar prille, eenzame protest tot haar emotionele speech bij de VN in New York.

Meer informatie over deze avond
Tickets

 

Maandag 10 maart

Thema: DE LERAAR EN DE KLAS

  • Inleiding door Jan Jaap Hubeek/Jelle Ris (NIVOZ).

  • Favoriten (2 uur), bejubelde documentaire van IDFA 2024. Vanaf 20 februari a.s. ook in de bioscopen.

    Favoriten, de nieuwste documentaire van Ruth Beckermann, is een hoopvolle ode aan de veerkracht van kinderen en de kracht van onderwijs – een must-see voor iedereen die gelooft in gelijke kansen en empathie. We volgen drie jaar lang een multiculturele schoolklas in Wenen onder leiding van de toegewijde lerares İlkay Idiskut. Deze ontroerende film laat zien hoe kinderen uit migrantenfamilies, vaak met oorlogstrauma’s, niet alleen leren lezen en schrijven, maar ook hun plek vinden in een diverse samenleving. Met een observerende stijl brengt Beckermann grote thema’s zoals genderrollen, religie en gemeenschap tot leven, terwijl de film ook raakt aan de uitdagingen binnen het onderwijssysteem.

  • Nagesprek.

Meer informatie over deze avond
Tickets

 

Maandag 17 maart

In samenwerking met IFFR

Thema: IK ZIE JE!

Op deze avond maken we via verschillend gekozen films en filmfragmenten kennis met kinderen in verschillende leefwerelden. Wat betekent dit voor jou als leraar, in het omgaan met jouw leerlingen?

Tussendoor en na afloop van de film is er gesprek o.l.v. de educatie-afdeling van het IFFR.

  • Moustache (fictiefilm - 20 minuten)
  • Champ (documentaire - 16 min)
  • Mondig Zuid (documentaire - 16 min)
  • Being Someone Else (documentaire - 9 min) 
  • Mano (animatie - 7 min)

Meer informatie over deze avond
Tickets

 

Maandag 24 maart

In samenwerking met NFE en programma Breedvormend onderwijs.

Thema: ONDERWIJS IN DE BREEDSTE ZIN

  • Elementary (105 min). Bejubelde documentaire van IDFA 2024.
    Documentaire-veteraan Claire Simon volgt de dagelijkse gang van zaken op een progressieve basisschool in een multiculturele buitenwijk van Parijs. De helden van de film zijn de onvermoeibare leraren, verzorgers in de breedste zin van het woord.

  • Na afloop van de film is er gesprek over de betekenis van deze film voor het docentschap en de bredere opdracht van de school. Dat gebeurt onder meer met deelnemers van het programma Breedvormend Onderwijs, waarin gewerkt is aan onderwijs dat recht doet aan alle kinderen, juist ook in verschillende contexten.

Meer informatie over deze avond
Tickets

 


 

Maandag 31 maart

In samenwerking met Filmhub Zuid-Holland

Thema: GOEDE GESPREKKEN NA SPRAAKMAKENDE BEELDEN

Hoe voer je een goed gesprek met de leerlingen? En hoe kan film daaraan bijdragen?

  • Plenaire opening met korte 2Doc-film Ik zeg je eerlijk (25 min).
    Docent Peter, homoseksueel en bekeerd tot de islam, geeft workshops over seksuele en religieuze diversiteit op basis- en middelbare scholen.

  • Workshop Kijk & Vertel, met Fee Geerinck van Filmhub Zuid-Holland.
    Fee gebruikt aantal filmfragmenten met verschillende thematiek. En neemt ons mee in een methodiek om het goede gesprek te kunnen (blijven) voeren. Vanaf 2023 is ze aangesloten als consulent bij Filmhub Zuid-Holland, dat organisaties/scholen en leraren adviseert, ondersteunt en inspireert op het gebied van filmeducatie. Daarvoor werkte ze enige jaren als docent Engels en Nederlands op het Sint Lucas Kunstsecundair in Antwerpen.

  • Workshop Niels Hexspoor, docent filosofie op Corderius College in Amersfoort en organisator Film en Filosofie in Theater de Lieve Vrouw. Ook hij zal  filmfragmenten gebruiken om gesprek los te maken over moeilijke onderwerpen.

Meer informatie over deze avond
Tickets

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief