Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Morning papers: 'Niet de uitgangspunten, de CAO of het taalbeleid is relevant, maar het eigen leiderschap van de leraar doet er toe'

8 november 2014

Dertien onderwijskrachten - schoolleiders, bestuurders en leraren - maken een tiendaagse reis langs Essential Schools. Halverwege - na vijf intensieve dagen - maakt Rikie van Blijswijk een tussenbalans op. De scholenbezoeken in Boston zijn achter de rug, San Fransisco wacht. Haar blog: 'Onderwijs is voor leraren en directeuren op deze scholen een middel om een betere wereld te maken, mét en voor hun leerlingen.'

CESDe leraren en de directeuren die we gesproken hebben zijn echte 'personalities'. Mensen die zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Ze weten waar ze mee bezig zijn op hun scholen en waarom. Onderwijs is voor hen een middel om een betere wereld te maken, mét en voor hun leerlingen. Daarvoor komen ze elke dag naar hun school met hun passie en hun respect voor wie het kind is en met kennis van zaken voor wat het kind nodig heeft.


Ayla Gavins, de directeur van Mission Hill, die van een gewone ontmoeting een bijzondere maakt. Haar integriteit raakt je al in de eerste minuut. Ze toont ons daarmee het onzichtbare, maar wezenlijke van deze school. Dat doet ook Jenerra, de leraar van een groep 6-7 jarigen door ze de uitdaging te bieden om samen te werken en samen te leren. Het kiezen van een groepsnamen voor de klas is aanleiding om kinderen samen te laten praten, samen besluiten te nemen en argumenten te geven voor dat besluit. Vaardigheden als lezen en schrijven komen aan de orde, maar als middel om leiderschap te oefenen. Immers ergens voor staan en dat te durven articuleren, daar gaat het om.

Caroline Basley, de leraar van Francis W. Parker School zet bij de introductie van de school de uitroeptekens bij The Ten Common Principles en dan met name bij Decency and Trust. Daarmee wordt deze community opgebouwd en leren de studenten wie ze zijn, wie de ander is en waar het om gaat in de wereld om hen heen. Die overtuiging is haar passie waarmee ze elke leerling datgene biedt wat hij/zij nodig heeft.

HON_9071Op de Boston Arts Academie worden leerlingen voor deze highschool aangenomen op basis van hun auditie in de kunstvorm van hun keuze. Dat kan ballet, visual arts, theater of muziek zijn. 800 aanmeldingen zijn er, waar er maar voor 120 leerlingen plaats is. Pas na aanname op artistieke talenten van deze leerlingen wordt gekeken naar het academische niveau op basis waarvan de leraren een pad uitstippelen om  de doelen van de school voor hen bereikbaar te maken. Die bereidheid om voor elk kind op te komen en kansen te bieden getuigt van een leerschool van zowel de leraren als hun directeur Anne. Zij maken het verschil voor hun leerlingen door af te durven wijken van het normale beleid dat leerlingen een zeker niveau moeten hebben alvorens op een school te mogen. Die verschillen tussen kinderen zijn juist hun uitdaging.

Ondertussen hebben we een nieuwe start gemaakt met onzé vlucht. We zijn weer op weg van Minneapolis naar San Francisco (voor het afsluitende Fall Forum) en ik overdenk de kracht van de leraren, van deze leiders. Zij sturen hun leerlingen niet een ladder op en laten ze alsmaar hoger klimmen om tenslotte de laatste ladder te bereiken, waarbij tussentijds een aantal afvallers zijn. Nee, voor hun is onderwijs een soort routeplanner met verschillende wegen die naar Rome leiden. Zij kijken welke reis het beste bij een leerling past, sturen bij, houden hem goed in de gaten, kennen hem door en door en hebben vaak en intensieve gesprekken met hem, maar laten bij hem de verantwoordelijkheid en de regie.

Deze leraren maken onderwijs essentieel voor de groei en ontwikkeling van hun leerlingen, die daarmee in staat zijn om hun eigen toekomst te maken. Niet de uitgangspunten, niet de CAO of taalbeleid is relevant, maar het eigen leiderschap van de leraar doet er toe.

Rikie van Blijswijk is verbonden aan het NIVOZ en et platform hetkind en onder meer auteur van het boek 'The Essential Schools in de VS. Scholen die je leren wie je bent!’ .

 


Eerder verscheen een inleidend verhaal voor deze tiendaagse studiereis van de hand van Luc Stevens
:

En daarna de volgende blogs:

IMG_3353-150x150Scholen die leren wie je bent


In het boek ‘The Essential Schools in de VS. Scholen die je leren wie je bent!’ beschrijft Rikie van Blijswijk scholen die hun onderwijs organiseren rond de ontwikkeling van het kind. Vanuit Common Principles verbinden leidinggevenden, docenten, kinderen en ouders zich aan een onderwijsgemeenschap. De scholen die op deze manier werken vormen met elkaar The Coalition of Essential Schools. Het boek neemt de lezer mee op ontdekkingsreis door deze scholen.

Voor meer informatie en bestellen kijk op: Scholen die je leren wie je bent

TEN Common Principles: tien filmpjes


principlesDe Coalition of Essential Schools hanteert Ten Common Principles. Achter de link vindt u een artikel en een filmpje!

1: Learning to use your mind well

2: Less is more

3: School goals should apply all students

4: Personalization

5: The student as worker, teacher as coach

6: Demonstration of mastery

7: Creating a tone of decency and trust

8: Commitment to the entire school

9: Resources dedicated to teaching and learning

10: Democracy and equity

 

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief