Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Morning papers: 'Muziek, dans, drama en beeldende kunst helpen bij het oplossen van problemen die je in het leven tegenkomt'

7 november 2014

Marianne Rongen - werkzaam op basisschool Wittering.nl in Rosmalen -  maakt met 13 onderwijskrachten een tiendaagse reis langs Essential Schools. Via Boston wordt ook deelgenomen aan het Fall Forum in San Fransisco. In dit dagboek delen zij en haar reisgenoten korte verhalen, vanuit ieders perspectief.  Vandaag een vierde dag op de Boston Arts Academy: ‘Creativiteit, de motor voor ontwikkeling tot een wereldburger die de toekomst aan kan!'

BAA4Na het ontbijt wandelden we voorbij het stadion van The Red Socks. Komen we over de brug bij het billboard waar de slachtoffers van moorden worden geregistreerd. Om even later binnen te stappen in de Boston Arts Academy. Wat een vreemde gewaarwording dat we enkele meters voorbij een slachtoffertelling, gebaseerd op wantrouwen, in een veilige, ontspannen en serene omgeving terecht komen. Waar een ontbijt op ons wacht en liefdevolle mensen je ontvangen en je je meteen thuis voelt.

Thuis voelen is op deze plek een missie. Een gemêleerde groep kinderen bezoekt dagelijks deze school, die sinds haar oprichting, kinderen uit alle lagen van de bevolking kansen biedt zich te ontwikkelen tot succesvolle wereldburgers. Toch staat in deze school kunst en creativiteit niet op zich zelf. Men is er heilig van overtuigd dat muziek, dans, drama en beeldende kunst disciplines zijn die helpen bij het oplossen van problemen die je in het leven tegenkomt.

In elke vezel van het gebouw voel je dat iedereen op zoek is naar de mogelijkheden van de ander en uiteraard zichzelf. Hier hoef je geen mooie kleding te dragen of uit te blinken, om geaccepteerd te worden. Vragen stellen, dialogen aangaan en samen werken zijn de vervoersmiddelen voor instructies en interventies van docenten. In een rondleiding werden we vol enthousiasme en betrokkenheid meegenomen door het gebouw, wat bruist van activiteit. In de balletklas wordt onverstoorbaar, eindeloos lang een pliee en releve geoefend , terwijl de docent toekijkt en studenten aanmoedigt door te gaan.

In de tekenles doet zich naar mijn idee iets onwerkelijks voor. Een enthousiaste, toegewijde leraar bespreekt met een groep het huiswerk gebaseerd op een stilleven wat nog te pronken staat. Toch zijn de studenten nauwelijks betrokken en hangen zelfs onderuit. De leraar verontschuldigt zich voor zijn les, nadat hij de kinderen de opdracht heeft gegeven samen aan de slag te gaan met verbeteren van hun tekenwerken.

In de nabespreking van ons bezoek met de directeur stel ik over bovengenoemd voorbeeld de vraag hoe er over huiswerk gedacht wordt op de BBA. Ik krijg de vraag terug, omdat zij nieuwsgierig is naar mijn mening en aanpak op onze school. In dialoog met haar kan ik uitleggen dat we op Wittering.nl geen huiswerk geven, omdat de schooltijd al een groot deel van de dag voor kinderen opslokt. Na schooltijd hebben kinderen nog verplichtingen van sport, muziek of anderszins en gunnen wij hen dat zij hun tijd zelf mogen invullen. Natuurlijk zijn er kinderen die thuis verder gaan met het opzoeken van informatie voor een kernconcept, waar ze aan werken, een spel doorspelen of een presentatie voorbereiden.

De directeur Anne geeft aan dat zij mijn mening onderschrijft, maar hierin nog niet alle docenten meekrijgt, omdat zij en ook alumni aangeven dat de kansen voor succesvol vervolgonderwijs met huiswerk worden vergroot. Tja, daar word je dan even stil van. Het vraagt mij om invoelend vermogen, reflectie op eigen keuzes en die van onze school. In een nagesprek met mijn collega's die mee zijn op deze reis, voelen we dat een gedeelde visie de basis vormt om samen te werken en oplossingen te zoeken voor problemen.

Dank je wel BAA dat we met nieuwe vragen naar huis gaan; boeiend!

Marianne Rongen is regisseur op Wittering.nl . De foto's zijn van Lia van Nieuwenhuijzen van De Windkracht en BSO De Groote Wielen, ook in Rosmalen.

HON_8380 HON_8550 HON_8341

Eerder verscheen een inleidend verhaal voor deze tiendaagse studiereis van de hand van Luc Stevens:
'Scholen waar principes tot in de diepste vezels geleefd worden. Scholen die leren wie je bent.'

En daarna de volgende blogs:

'Samen leren, door het stellen van vragen en uitstellen van antwoorden, is op Mission Hill een gewoonte'

'Het begint met vragen over toetsbeleid en leidt naar gesprek over liefde van leraren voor hun kinderen' 

‘Ik dacht dat de relatie tussen leraar en leerling in onderwijs een rol speelt, maar nu denk ik…’

 

 

IMG_3353-150x150Scholen die leren wie je bent


In het boek ‘The Essential Schools in de VS. Scholen die je leren wie je bent!’ beschrijft Rikie van Blijswijk scholen die hun onderwijs organiseren rond de ontwikkeling van het kind. Vanuit Common Principles verbinden leidinggevenden, docenten, kinderen en ouders zich aan een onderwijsgemeenschap. De scholen die op deze manier werken vormen met elkaar The Coalition of Essential Schools. Het boek neemt de lezer mee op ontdekkingsreis door deze scholen.

Voor meer informatie en bestellen kijk op: Scholen die je leren wie je bent

 

 

TEN Common Principles: tien filmpjes


De Coalition of Essential Schools hanteert Ten Common Principles. Achter de link vindt u een artikel en een filmpje!

1: Learning to use your mind well

2: Less is more

3: School goals should apply all students

4: Personalization

5: The student as worker, teacher as coach

6: Demonstration of mastery

7: Creating a tone of decency and trust

8: Commitment to the entire school

9: Resources dedicated to teaching and learning

10: Democracy and equity

 

 

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief