Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Morning papers: 'Het begint met vragen over toetsbeleid, maar leidt naar gesprek over liefde van leraren voor hun kinderen'

5 november 2014

Rikie van Blijswijk maakt met 13 onderwijskrachten een tiendaagse reis langs Essential Schools. Via Boston wordt ook deelgenomen aan het Fall Forum in San Fransisco. In dit dagboek delen zij en haar reisgenoten korte verhalen, vanuit ieders perspectief.  Vandaag: ‘We zien hoeveel zorg en liefde de leraren voor hun leerlingen hebben. Elk contact is een echte ontmoeting.'


Full_Header_AYAMH_MailchimpBasically we speak about the same things. Dat doen we inderdaad op Mission Hill, de eerste Essential School in Boston die we bezoeken op deze reis. Ayla Gavins zet de toon. 'Je ziet op deze school hoe we werken, hoe onze leeromgeving eruit ziet en vooral hoe leerlingen en leraren met hun kinderen omgaan. Ik wil deze ochtend openen en met jullie vooral over het onzichtbare praten. B.v over de verzorgers van de kinderen die met mij, de directeur, een gesprek willen over het toetsbeleid in de school. Tijdens dat gesprek gaat het echter over de liefde van de leraren voor hun kinderen. Dat juist willen ze behouden. Na afloop wordt gezegd: 'We weten van het thema verantwoorden, maar ik vind het belangrijker om jou nu beter te kennen.'

Samen met hen heeft Ayla nu een gedeelde verantwoordelijkheid omtrent toetsen. Samen met hen worden nu besluiten daarover genomen. 'Verantwoordelijkheid en de passie van leraren, kinderen en verzorgers empoweren' beschouwt Ayla als haar belangrijkste taak  in deze school.
(Nb. in deze school wordt over verzorgers gesproken, omdat velen geen ouders hebben, maar in pleeggezinnen worden opgevangen of door opa en oma)

We zien hoeveel zorg en liefde de leraren voor hun leerlingen hebben. Elk contact is een echte ontmoeting. 'Je hebt een keuze in hoe je je werk doet. Kies de beste optie voor jouzelf' en 'zorg goed voor elkaar' is de boodschap. Er is tijd. Tijd om jezelf als leerling weer thuis te laten voelen in de school. Tijd voor een gesprek met elkaar. Tijd en vooral aandacht van de leraar om elk kind te zien. Aandacht voor wie het kind is en wat het nodig heeft nu om te leren wie hij/zij is en wat zijn/ haar talenten en kwaliteiten zijn. Er is tijd voor aandacht voor elk kind.

In de middag zijn we in een groep 6-7 jarigen, die van hun leraar Jenerra vier mogelijke groepsnamen krijgen. In groepjes van 4 gaan ze overleggen, nadat ze een schrijver hebben gekozen uit hun midden. 'Wordt het een ontdekkingsreiziger, een havik of een uil of toch een Indiaan.' Eerst maar eens bespreken wat een ontdekkingsreiger is. Dat is nog niet zo gemakkelijk voor 6-7 jarigen om dat te omschrijven en op te schrijven. Na 10 minuten vat Eli (7 jaar) het gesprek samen: 'Basically we are talking about the same things.'

Ja denk ik. Je hebt gelijk Eli. We praten over dezelfde dingen met de leraren van Mission Hill. we delen de liefde voor kinderen. We nemen verantwoordelijkheid voor elkaar en voor onze werk. Dat schept verbondenheid tussen de community die Mission Hill heet en deze groep uit Nederland. Dankjewel Eli voor jouw woorden.

Rikie van Blijswijk is tevens initiatiefneemster van de Coalitie van hetkind, een leergenootschap van leraren en schoolleiders die de sterke ambitie hebben zichzelf en hun school blijvend te ontwikkelen.

Gisteren verscheen een inleidend verhaal van de hand van Luc Stevens:
'Scholen waar principes tot in de diepste vezels geleefd worden. Scholen die leren wie je bent.'

IMG_3353-150x150Scholen die leren wie je bent


In het boek ‘The Essential Schools in de VS. Scholen die je leren wie je bent!’ beschrijft Rikie van Blijswijk scholen die hun onderwijs organiseren rond de ontwikkeling van het kind. Vanuit Common Principles verbinden leidinggevenden, docenten, kinderen en ouders zich aan een onderwijsgemeenschap. De scholen die op deze manier werken vormen met elkaar The Coalition of Essential Schools. Het boek neemt de lezer mee op ontdekkingsreis door deze scholen.

Voor meer informatie en bestellen kijk op: Scholen die je leren wie je bent

TEN Common Principles: tien filmpjes


De Coalition of Essential Schools hanteert Ten Common Principles. Achter de link vindt u een artikel en een filmpje!

1: Learning to use your mind well

2: Less is more

3: School goals should apply all students

4: Personalization

5: The student as worker, teacher as coach

6: Demonstration of mastery

7: Creating a tone of decency and trust

8: Commitment to the entire school

9: Resources dedicated to teaching and learning

10: Democracy and equity

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief