Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Morning papers: 'De tuin als het kloppend hart van een school in San Fransisco'

9 november 2014

Dertien onderwijskrachten - schoolleiders, bestuurders en leraren - maken een tiendaagse reis langs Essential Schools.  De scholenbezoeken in Boston zijn achter de rug, in San Fransisco doet de groep het jaarlijkse Fall Forum aan van de CES, de Coalition. Marianne Rongen - regisseur op Wittering.nl in Rosmalen - schrijft over een dag met wacht- en pauzemomenten:  'De tuin als het kloppend hart van een school in San Fransisco.'

CESVandaag brengen we samen met andere congresbezoekers een bezoek aan de communityschool in San Francisco. Voordat de bus ons ophaalt, raak ik in gesprek met Joanna een directeur van een basisschool in Oregon. Vol interesse luister ik naar haar verhalen over haar eigen school, waarin de visie van de Ten common principles uitgangspunt voor het handelen en besluitvorming zijn. Haar eigen zoontje echter, brengt ze dagelijks naar een kindergarden, waar liefdevolle leidsters hem uitdagen met niet-passende activiteiten. Samen brengen we begrip op voor de leidsters, die door beïnvloeding van de geldende normen en regels, gericht zijn op het behalen van hoge toetsresultaten.

Eenmaal in de SF-communityschool horen we de directeur vol trots vertellen over haar school, waarin de schooltuin een prominente plek heeft. In deze tuin zien we kinderen - voordat we het hoofdgebouw in gaan -  een spel spelen. Het lachen en enthousiasme lijkt in de klassen die we bekijken minder zichtbaar. Lezen en leesactiviteiten, zelfs bij de allerkleinsten voeren de boventoon. De wanden hangen vol met teksten en regels, waarin ook het leren lezen centraal lijkt.

Rond de klok van 12 uur is de lunchpauze en van het ene op het andere moment komt de school tot leven. In de tuin gaan kinderen aan de slag met het verven van bordjes die bij de planten geplaatst worden. Teksten als 'wormenhotel', 'ben stil en groei' pronken in de tuin, die het kloppend hart van de school vormt. Hier ontmoeten kinderen en begeleiders elkaar, is er plaats voor het gehoor geven aan je diepste verlangen, kun je je creativiteit de vrije loop laten en kun je je zelf zijn.

Terug in de bus is er veel te delen en maken we ons op voor de volgende activiteit. San Francisco bruist en ik maak dat samen met mijn collega's mee!

Marianne Rongen is regisseur op Wittering.nl in Rosmalen.

Eerder verscheen een inleidend verhaal voor deze tiendaagse studiereis van de hand van Luc Stevens:

En daarna de volgende blogs:

IMG_3353-150x150Scholen die leren wie je bent


In het boek ‘The Essential Schools in de VS. Scholen die je leren wie je bent!’ beschrijft Rikie van Blijswijk scholen die hun onderwijs organiseren rond de ontwikkeling van het kind. Vanuit Common Principles verbinden leidinggevenden, docenten, kinderen en ouders zich aan een onderwijsgemeenschap. De scholen die op deze manier werken vormen met elkaar The Coalition of Essential Schools. Het boek neemt de lezer mee op ontdekkingsreis door deze scholen.

Voor meer informatie en bestellen kijk op: Scholen die je leren wie je bent

TEN Common Principles: tien filmpjes


principlesDe Coalition of Essential Schools hanteert Ten Common Principles. Achter de link vindt u een artikel en een filmpje!

1: Learning to use your mind well

2: Less is more

3: School goals should apply all students

4: Personalization

5: The student as worker, teacher as coach

6: Demonstration of mastery

7: Creating a tone of decency and trust

8: Commitment to the entire school

9: Resources dedicated to teaching and learning

10: Democracy and equity

 

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief