Martinuscollege in Grootebroek: 'Het nieuwe organiseren in praktijk'
2 december 2011
Lenette Schuijt, zelfstandig organisatieadviseur en schrijfster van diverse boeken, verhaalt over de ontwikkelingen op het Martinuscollege in Grootebroek. De komst van een nieuwe algemeen directeur in 2009 op de brede scholengemeenschap leidde een nieuwe koers in. Op grond van gesprekken met betrokkenen formuleerde hij een collectieve ambitie, waarin partnerschap, passie voor het onderwijs en maximale ruimte de kern vormden.Nadat Kees van Bergeijk met iedereen in gesprek was gegaan constateerde de nieuwe directeur dat er uitstekend onderwijs werd geleverd, dat versterking mogelijk was door nieuwe leermiddelen in te zetten, dat docenten de neiging hadden zich wat weg te cijferen en dat er een formele cultuur was, waarin veel in procedures vast lag. Op grond van de gesprekken formuleerde hij een collectieve ambitie, waarin partnerschap, passie voor het onderwijs en maximale ruimte de kern vormden.
In het MT van de afdeling VMBO spraken afdelingsleiders over hun ideale school: onderwijs dat beter aansluit bij de doelgroep, de vakken meer geïntegreerd in leergebieden en een meer gevarieerd leeraanbod. De consequentie van hun gezamenlijk ideaalplaatje was dat de autonomie van de docenten terug moest komen. Daarop werd een open space conferentie georganiseerd waarin docenten vertelden wat volgens hen de agenda van verschillende ontwikkelthema’s moest zijn. Voor het eerst in lange tijd hadden ze weer een stem in de vormgeving van het onderwijs. Ze deelden zichzelf in bij een van de ontwikkelgroepen.
Lees verder.
Lenette Schuijt is zelfstandig organisatieadviseur, coach en leiderschapstrainer. Al meer dan twintig jaar begeleidt ze organisaties op thema’s als leiderschap, visie, samenwerken en innoveren. Ze opereert vanuit een brede achtergrond van Andragogie, Organisatiekunde en Wijsbegeerte & Spiritualiteit.
Martinuscollege
De Aanloop 6, Grootebroek
www.martinuscollege.nl
Foto Hape Smeele
Reacties