Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

18 februari Extern

Lezing psycholoog Jan Derksen en pedagoog Lynne Wolbert in Nijmegen: Curlingouders

Op dinsdagavond18 februari is er een lezing over de uitdagingen van het hedendaags ouderschap, met psycholoog Jan Derksen en pedagoog Lynne Wolbert, bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.  Kinderen fietsen met dubbele body protectors onder begeleiding naar school, ouders eisen een IQ-test wanneer hun kind een vmbo-advies krijgt, of betalen duizenden euro’s aan bijles voor de CITO-toets. Als volleerd curlers poetsen ouders alle problemen van hun kinderen uit de weg. Zonder teleurstellingen, verdriet of pijn lijkt niets een glansrijke toekomst nog in de weg staan. Is deze manier van opvoeden de sleutel tot een succesvol leven voor je kinderen?

Moeten we de curling-stijl van opvoeden omarmen? Volgens pedagoog Lynne Wolbert is dit voor veel ouders een dilemma. Aan de ene kant kan deze manier van opvoeden ruimte en kansen creëren voor het succes van je kind op school, op de sportclub of in zijn of haar latere carrière. Aan de andere kant blijft er voor kinderen van curlingouders minder ruimte over om te floreren als kind. Is er nog wel ruimte om vrij te spelen en tijd oningevuld te laten? Kan je kind nog wel echt kind zijn? En hoe kan je als opvoeder hier een goede balans in vinden?

Volgens klinisch psycholoog en psychotherapeut Jan Derksen heeft het curling-ouderschap nog een andere keerzijde. Overbeschermende ouders creëren namelijk afhankelijke, onzekere en kwetsbare volwassenen. Curlingouders zorgen voor een gebrek aan weerbaarheid, veerkracht en emotionele intelligentie bij kinderen, waardoor ze niet voorbereid worden op de ‘echte’ samenleving. Leidt deze manier van opvoeden tot een gebrek aan zelfredzaamheid bij jongeren? En kweken de curlingouders daarmee onbedoeld een labiele generatie die geen tegenslag aankan?

Goed ouderschap

Na hun lezingen gaan psycholoog Jan Derksen en pedagoog Lynne Wolbert onder leiding van filosoof Anouta de Groot, programmamaker bij Radboud Reflects, met elkaar in gesprek. Samen bespreken ze de wenselijkheid van de curlingstijl van opvoeden en de uitdagingen en betekenissen van goed ouderschap. Moeten ouders hun kinderen meer loslaten? Durven we nog wel risico’s toe te laten in de opvoeding? En hoe gemakkelijk is dat in een wereld waarin een goed en succesvol leven als maakbaar wordt gezien.

Jan Derksen is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Hij is emeritus hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit en de Vrije Universiteit Brussel. Hij schreef eerder over de achterbankgeneratie en kwetsbare millennials. In zijn recente boek Preventie psychische aandoeningen: voorkom de etikettenregen (2018) doet hij handreikingen om de zorg voor baby's, jongeren en ouders op zo'n manier te verbeteren dat ze bijdraagt aan het voorkomen van psychische aandoeningen.

Lynne Wolbert is theoretisch pedagoog en filosoof. Ze werkt als postdoctoraal onderzoeker Pedagogische en Onderwijswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde op een onderzoek naar het ideaal van het florerende leven als doel van opvoeding en onderwijs. In 2018 verscheen haar boek Speelruimte. Vertrouwen in ouderschap.

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders betalen € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Inschrijven die je hier.

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief