Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Lesgeven met je hart, intuïtief en vloeiend en ongelofelijk verrijkend'

1 maart 2013

Lesgeven met je hart, niet met je hoofd. Het is de filosofie, de drijfveer en de motivatie van Tineke Spruytenburg. Ze geniet van kinderen die moeilijkheden overwinnen of met onmogelijke opdrachten om leren gaan. Als juf zal ze eindeloos zoeken naar manieren om kinderen te ondersteunen. ’Het is een spel, een samenspel, intuïtief en vloeiend en ongelofelijk verrijkend.’

Belangstellende mensen die vragen naar mijn beroep of werk, doen er goed aan zich te realiseren hoe na mij het werk als leerkracht aan het hart ligt, want ik raak er soms maar moeilijk over uitgepraat.

De laatste tijd verdiep ik me in wat me boeit en motiveert, wat mij op het lijf geschreven is en wat niet. Ik herinner me de eerste jaren dat ik als juf in Den Haag werkte op een multiculturele school: wat heb ik genoten! Ik groeide in rap tempo in mijn nieuwe vak en op allerlei terreinen. Mijn creatieve behoeften kregen ruim baan en de kinderen genoten mee. We schreven eind groep 3 met de hele klas verhalen in plaats van saaie lesjes 'creatief schrijven' uit de leesmethode te gebruiken en de taalvaardigheid van deze kinderen, met hun wortels in alle hoeken van de wereld, nam zienderogen toe.

Probleemkinderen had ik eigenlijk nooit, wel veel kinderen met problemen. Elke klas telde er een aantal, die in minder fortuinlijke omstandigheden opgroeiden of voor wie leren lezen of rekenen geen vanzelfsprekend proces was. In elke groep was tenminste één leerling behept met hyperactiviteit en minimaal één ander had moeite om zich te beheersen. De vele kleuterjuffen plaatsten hun kwetsbare jongens en meisjes graag bij mij, wetend dat ze mijn juffenhart snel zouden openen.

Lees verder

Tineke Spruytenburg schrijft op haar blog Tien's zin over onderwijs en bijzondere kinderen.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief