Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Learning To Use Your Mind Well (1): 'Leerervaring belangrijker dan mooi resultaat'

20 mei 2013

Learning to Use Your Mind Well. Het staat bovenaan de lijst van tien 'Common Principles' die op The Essential Schools in de Verenigde Staten als vertrekpunt dienen voor de dagelijkse onderwijspraktijk. In dit eerste van tien filmpjes wordt duidelijk  hoe een principe geïntegreerd is in het handelen van zowel leraar als leerling,  met als doel om te komen tot leiderschap en burgerschap. Het is de eerste aflevering uit een reeks over de betekenis van principes voor goed onderwijs,  'Een mooi resultaat is zeker iets om trots op te zijn. Toch is het goede antwoord minder belangrijk dan de leerervaring zelf.' 

Over Essential Schools

Er zijn 1500 Essential Schools in de VS, die zich verenigd hebben in The Coalition of Essential Schools. In elke Essential School leren leerlingen zichzelf, de ander en de wereld om hen heen kennen én verantwoordelijkheid daarvoor te nemen. Dat begint bij leraren die vanuit passie, betrokkenheid en autonomie handelen en leerlingen die leren verantwoordelijkheid  te nemen en relaties aan te gaan met elkaar en met de gemeenschap waarin ze deel van uitmaken. Die relaties zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en fatsoen. In elke Essential School vormen kleine en grote mensen samen een hechte leer- en leefgemeenschap. De uitgangspunten (Ten Common Principles) zijn daarin helder en sturend:

  • Learn to use your mind well

  • Less is more

  • School goals should apply all students

  • Personalization

  • The student as worker, teacher as coach

  • Demonstration of mastery

  • A tone of decency and trust

  • Commitment to the entire school

  • Resources dedicated to teaching and learning

  • Democracy and equity


Leraren nodigen de leerlingen uit hun gedachten te bepalen en ideeën te geven om hun leren te versterken en de community te verstevigen. In het rooster wordt weerspiegeld wat daarbij belangrijk is en zijn gezamenlijke ontmoetingen geborgd. Wie in zo’n school rondloopt voelt, ruikt en proeft aan alles dat leerlingen hun talenten en leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en verantwoordelijkheid leren nemen voor de wereld om hen heen.

Het eerste uitgangspunt: Learn to use your mind well


Het allerbelangrijkste dat een Essential School beoogt is jongeren te leren hun hersens te gebruiken en te leren denken.  In het filmpje valt op dat de leerlingen zelf goed kunnen verwoorden waar het eerste principe nu eigenlijk over gaat. Ze maken hun eigen definities van ‘je hersens goed leren gebruiken’ De zorgvuldig gekozen inhoud van een les is van belang, maar het gaat er vooral om de beoogde 'leerervaring' op te doen. Daarbij zijn vooral niet-inhoudelijke doelen van belang: ‘teaching the whole character’.

Een mooi resultaat is zeker iets om trots op te zijn. Toch is het goede antwoord minder belangrijk dan het leren zelf. Van jongs af aan wordt kinderen de ‘habits of mind’ geleerd en passen zij hun vaardigheden en kennis toe in echte situaties. Scholen moeten niet 'allesomvattend' willen zijn, als die eis ten koste gaat van het centrale intellectuele doel.

In dit filmpje vertellen leerlingen/studenten en docenten wat zij onder - Learn to use your mind well - verstaan.

Rikie van Blijswijk organiseert namens De Leerschool elk jaar een studiereis naar drie Essential Schools in Boston, in combinatie met een bezoek aan het jaarlijkse Fall Forum (San Fransisco, 2013). Meer over deelname en programma van deze reis achter deze link.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief