Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Laat daarom het systeem zich aanpassen, en niet de leraar.’ Een onderwijswerkstuk van 2 VWO’ers

30 januari 2018

Toen Rick en Leonie in 6 VWO zaten, verbaasden ze zich over het Nederlandse onderwijssysteem. Toetsen kregen ze wel, maar hoe je moet leven, hoe je je kunt bewegen in onze wereld, dat leerden ze er niet. Dus besloten ze een profielwerkstuk te maken over basisonderwijs in Nederland, Amerika en Finland, om te kijken hoe het in die landen geregeld is en hoe het hier beter zou kunnen. Ons onderwijs, gezien door de ogen van de leerlingen!

profielwerkstukRick en Leonie kwamen tot de conclusie dat differentiatie, en dus een ander systeem, zou kunnen helpen bij betere resultaten:

‘Het kind moet onder andere voorbereid worden op het leven.
Waar moet dan op ingespeeld worden? Het kind moet brede en humane kennis opdoen, met daarnaast genoeg ruimte voor zelfinteresse. Het leren leren komt hier bij kijken, de stof moet namelijk op een geprefereerde manier geleerd worden. Ieder kind heeft andere interesses en een andere manier van leren. Om het hoofddoel te bereiken is het zaak om een klimaat te creëren waar de leerling tot bloei kan komen. Dit houdt in dat er een divergente lesmethode moet komen, dus een andere dan het huidige. Er heerst momenteel het idee dat de leraar zich moet aanpassen om een andere lesmethode teweeg te brengen, echter heeft de leraar hier geen ruimte voor. Laat daarom het systeem zich aanpassen, en niet de leraar.’


Daarin is ook een rol weggelegd voor de leerkracht:

‘Door de ruimte die de school biedt voor zelfinteresse kan het kind leren wat hij écht leuk vindt. Hierdoor komt er meer nadruk op de intrinsieke motivatie, het is wel van belang dat het kind hierin goed begeleid wordt. Nu komt de leraar om de hoek kijken. De leraar is de begeleider, hij zorgt ervoor dat het kind tot bloei komt. Dit doet hij onder andere door de leerling goed te leren kennen en vervolgens in te spelen op de behoefte en capaciteiten van het kind. Daarbij heeft de leraar ook de taak om met liefde en passie les te geven. Dit enthousiasme draagt bij aan de intrinsieke motivatie van de leerlingen omdat het het kind van binnen doet bewegen.’

Lees hier het volledige profielwerkstuk

Rick Kastelein en Leonie Kaspers zaten ten tijde van het schrijven van dit artikel 6 VWO op Scholengemeenschap Huizermaat in Huizen. Ze zijn allebei geslaagd voor hun eindexamen.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief