Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Kinderen verdienen het om te spelen in het bos, hutten te bouwen, rottigheid uit te halen en daar soms ook op aangesproken te worden'

5 februari 2015

'Kinderpsychologen waarschuwen voor gedragsproblemen bij kinderen die nooit zelf conflicten en kleine ongelukjes ondervinden.' Martijn Tonies lees een artikel over ouders die worden aangeklaagd, omdat ze hun kinderen zelf naar de speeltuin hebben laten lopen. Tonies is al ruim vijftien begeleider van pubers bij scouting en merkt juist hoe goed het de jongeren doet om in bijzondere situaties samen te werken en zelf te exploreren. Zijn blog over risico's nemen en ontdekken. 

photo-1413897255566-39fda18f373fIk las een artikel over een echtpaar in de Verenigde Staten die de politie aan de deur kregen omdat hun kinderen, 6 en 10 jaar oud, onderweg waren naar de speeltuin, zonder volwassene. Het artikel legt vervolgens uit hoe de ouders de kinderen hierop hadden voorbereid: om de afstand van 1,6 km naar de speeltuin te overbruggen, hebben de ouders de kinderen eerst een stukje alleen laten lopen, net de hoek om. Vervolgens nog wat verder, naar de bieb en toen, jawel, het hele stuk van 1600 meter.

En tijdens die tocht zagen mensen zomaar twee kinderen alleen lopen, hebben de politie gebeld en die maakte er dus werk van. Toen de vader vervolgens weigerde zijn ID te geven omdat hij niets verkeerds had gedaan, werden er zes auto’s als versterking opgeroepen. Het moet niet gekker worden. Maar dat werd het wel, lees vooral het artikel zelf ook eens.

Wat ook opvalt, is dat deze ouders hierin heel rationeel zijn, ze zeggen 'ontvoeringen zijn heel zeldzaam, dodelijke slachtoffers bij auto ongelukken gebeuren veel vaker.'

Risico’s nemen en ontdekken


Het is duidelijk: deze ouders zijn er van overtuigd dat bepaalde risico’s erbij horen. Het ene risico weegt zwaarder dan het andere en ze willen hun kinderen de wereld deels zelf laten ontdekken, zonder voortdurend door hun ouders op de huid te worden gezeten. Het daadwerkelijk begrijpen van statistieken met betrekking tot ongelukken en misdaad kan daarbij helpen: wie zich laat leiden door cijfers en deze op waarde kan schatten, in plaats van door ongefundeerde gevoelens kan daarin een betere afweging maken.

Deze ouders staan daarin niet alleen, ook volgens kinderpsychologen is het belangrijk dat kinderen grenzen opzoeken, ze “vrij zijn” in hun ontdekkingstochten en omgang met elkaar. Sterker nog, ze waarschuwen voor gedragsproblemen bij kinderen die nooit zelf conflicten en kleine ongelukjes ondervinden.

Kinderen verdienen het om te spelen in het bos, hutten te bouwen, samen wat rottigheid uit te halen en daar soms ook op aangesproken te worden. En als het gaat over dreiging van geweld? Volgens het boek “The better angels of our nature”, van Steven Pinker, is de wereld veiliger dan ooit.

Leren leven


Behalve spelen op school of rond het huis, zijn er genoeg andere mogelijkheden waar kinderen kunnen leren ontdekken, leren omgaan met elkaar en leren uitzonderlijke situaties samen op te lossen.

Bij Scouting Titus Brandsma in Oss, bijvoorbeeld, leren de kinderen die ik begeleid (11 tot 15-jarigen), ook om alleen op pad te gaan: puzzels oplossen, verdwalen, leren wachten op elkaar en begrip te hebben voor elkaars moeheid, sjagerijnige bui of eventuele lichamelijke gebreken. Ze leren te overleggen, taken te verdelen (wie kookt en wie wast af? En morgen andersom?) en ook om op tijd te gaan slapen omdat er morgen weer een pittige, maar oh zo leuke dag aankomt.

Het mag duidelijk zijn, ik vind scouting een prachtige manier om kinderen allerlei avonturen te laten beleven en de wereld te laten ontdekken, dat begint bij 5 jaar, veel spelen en ook logeren. Langzaamaan krijgen ze meer verantwoordelijkheid en in de leeftijdsgroep vanaf 15 leren ze onder andere hoe ze een kamp voor zichzelf kunnen organiseren, inclusief budgetteren en het plannen van activiteiten. En mooiere leerschool voor het leven kan ik niet bedenken.

LEES VERDER.

Martijn Tonies is vrijwilliger bij de scouting, werkt in de IT-industrie en is actief als raadslid voor de SP in Oss.

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief