Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Jeroen Jeroen: 'Een ode aan hen die met grote inzet begeleiden en zorgen'

27 december 2013

Jeroen Jeroen is een prachtige documentaire over een autistische jongen en het geduld van de begeleider. De regisseurs Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch geven een indringend beeld van hoe de handicap van Jeroen ingrijpt in het leven van de mensen om hem heen. "Nee Jeroen, leg dat neer." "Laat die tafel maar staan." "Raap dat eens even op." "Doe eens voorzichtig."  De film, op de IDFA 2011 genomineerd voor Beste Nederlandse Docu, werd op 31 mei 2012 op HollandDoc uitgezonden.

Tijdens het wachten op de bus die de autistische Jeroen naar de opvang brengt, herhaalt zijn moeder het bijna als een mantra: niet doen, Jeroen. Niet doen, niet doen, niet doen. De kijker ervaart aan den lijve hoe lang een paar minuten dan kunnen duren.

De 15-jarige verstandelijk gehandicapte Jeroen woont bij zijn moeder. Overdag is hij in een opvang. Het weekend brengt hij door bij zijn vader. Vanwege zijn autistische aandoening is Jeroen zeer gevoelig voor prikkels en heeft hij voortdurend zorg en begeleiding nodig.

Regisseurs Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch volgen gedurende vier maanden het leven van de puber, zijn moeder Anita en zijn vaste begeleider Kevin. Dicht op de huid gefilmd en zonder commentaar tonen zij hoe Jeroen zijn omgeving stelselmatig op de proef stelt.

'Jeroen Jeroen' is een ode aan hen die met grote inzet en toewijding hulp en begeleiding bieden aan mensen die niet in staat zijn op eigen benen te staan. Voor de beantwoording van veelgestelde vragen klikt u hier.

'Jeroen Jeroen' werd op het IDFA 2011 genomineerd voor Beste Nederlandse Documentaire.

Dit is de link van de uitzending!

Get Microsoft SilverlightOf bekijk de flash versie.

Aangedragen door Ank van Alebeek van AvA Producties

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief