Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Jacqueline Boerefijn op de stip bij TEDxAmsterdamED: 'Help uw tiener puberen'

22 september 2013Op 10 oktober vindt het TEDxAmsterdamED-event plaats. Eén van de sprekers is Jacqueline Boerefijn, docent biologie in het VO, maar ook Master of Applied Positive Psychology. Haar missie is om het welzijn en welbevinden van tieners op de kaart te brengen.  Met Ad Bergsma schreef ze recent een artikel voor de website Sociale Vraagstukken: 'Help uw tiener puberen.' In het Concertgebouw staat zij, net als alle andere sprekers maximaal 10 minuten op de stip. TEDxED zal ook via de livestream te volgen zijn.  

Jacqueline Boerefijn11221300298 (1)

Van de website Sociale Vraagstukken:
'Help uw tiener puberen'


Welvaart heeft onze kinderen bevrijd van kindersterfte, onveiligheid, gebrek aan scholing en slechte voeding. Rijkdom biedt echter weinig garanties voor veerkracht. Ouders moeten hun pubers niet alleen te beschermen tegen gevaren, maar kunnen zich ook richten op bevorderen van geluk.

Volgens Unicef is er geen beter land voor kinderen dan Nederland. Veiligheid, scholing, gezondheidszorg en welbevinden zijn hoog. Een mooier compliment voor ouders is niet denkbaar, maar veel zelfvertrouwen ontlenen ze daar niet aan. De puberteit wordt door veel ouders met angst en beven tegemoet gezien. Dat ligt niet aan de ouders zelf. We hebben als cultuur nog maar weinig bijgeleerd sinds Socrates 2300 jaar geleden concludeerde dat de jeugd van tegenwoordig niet deugt: ‘Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training, ze spreken hun ouders tegen, houden hun mond niet in gezelschap en tiranniseren hun leraren.’

Lees verder

Jacqueline Boerefijn is docente biologie op het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en Master of Applied Positive Psychology. Samen met Ad Bergsma schreef zij het boek ‘Opvoeden tot geluk’.  Zij introduceert zichzelf als volgt:
9789401402606-jacqueline-boerefijn-opvoeden-tot-geluk-178'Ik ben Jacqueline Boerefijn. In 2006 ontdekte ik dat er een wetenschappelijke stroming bestaat die onderzoek doet naar menselijk geluk en welbevinden. Ik ben me meteen er in gaan verdiepen. Ik heb me gespecialiseerd in welbevinden in het voortgezet onderwijs. Geluk van pubers, docenten en de sfeer op school zijn belangrijk voor goede resultaten. Met relatief eenvoudige ingrepen kan er veel verbeterd worden, met ook positieve gevolgen voor de leerprestaties, en ik vind het leuk om hierover uitleg te geven aan scholen, docenten en ouders.

In 2010 ben ik afgestudeerd als ‘Master of Applied Positive Psychology’ aan de University of East London. Deze studie heeft me twee jaar lang elke maand een weekend Londen en al mijn vrije tijd gekost, maar een schat aan kennis en internationale wetenschappelijke contacten opgeleverd.

Inmiddels is het mijn missie geworden: Positief Onderwijs is leuker, gezonder en werkt beter!'


Tot 25 september kun je je aanmelden voor TEDxAmsterdamED, een  unieke evenement dat - net als in 2012 - een hele dag in beslag zal nemen. Toewijzing van deelname geschiedt uiterlijk twee weken tevoren. Ook de 20 sprekers zijn op uitnodiging en door selectie vastgesteld. Naast Jacqueline Boerefijn is nog een aantal sprekers bekend.
2fdced135be8b3a924114dde810f0d2d  • Charlotte Visch

  • Meester Bart

  • Toprak Yalciner

  • Anton Philips

  • Jelte de Jongh

  • Pedro de Bruyckere

  • Jonathan Even-Zohar


Tot 25 september kun je je aanmelden voor dit unieke evenement. Lees meer op www.tedxamsterdamed.nl

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief