Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Jack moet aan juf Kern denken: een geweldige pedagogische leermeester

12 augustus 2015

'Als er ontkoppeling plaatsvindt, in welke vorm dan ook, wordt er niet gecommuniceerd, niet gewerkt, niet geleerd.' Jack Provily bezocht in 2013 met 300 andere onderwijsbetrokkenen de onderwijsavond met het thema 'Het pedagogische antwoord op ontkoppeling', dat door Marcel van Herpen en Luc Stevens van een wetenschappelijke onderbouwing en een maatschappelijke bedding werd voorzien. En Jack ? Hij moest aan juf kern denken. 

Ik moest aan juf Kern denken. Kern was een van mijn eerste collega's en een geweldige leermeester voor mij. Mijn pedagogische 'roots' zijn door haar gevoed. Nu snap ik dat zij alleen maar bezig was met verbinding met al haar leerlingen tot stand te brengen. Elk kind deed er voor haar toe.

Wat is het beste voor dit kind? Wat kan ik voor dit kind betekenen? Wat kan ik voor jou doen?

En als ze er zelf, met kind of ouders niet uitkwam, kwam ze bij ons langs.

Hoe kijk jij er tegenaan? Wat denk jij dat dit kind van mij vraagt?

Programma's, roosters, afspraken gingen van tafel als dat in haar ogen voor de kinderen beter was.

Een mooi voorbeeld waren de twee broertjes Pim en Sjors die bij haar, in de combiklas 3/4 zaten. Kinderen van een alleenstaande moeder die het erg druk had om zich in het leven staande te houden en weinig opvoedkundig talent bezat. De jongens lieten dus nog weleens 'moeilijk gedrag' zien.

Juf Kern nam de ene tijdens de weeksluitingen op schoot, de ander mocht het licht bedienen. Geen ruimte voor storend gedrag, want de jongens wilden gewoon gezien worden omdat dat thuis wellicht te weinig gebeurde. Kern snapte dat en liet hen merken dat zij er ook mochten zijn, zonder daarom te vragen door bijzonder gedrag. Zo was Kern hen telkens een stapje voor door in verbinding met ze te blijven en ze niet te ontkoppelen! De twee knullen ontwikkelden zich bij haar tot twee prima kwajongens.

Een verbinding komt niet altijd zomaar tot stand. Als je dat wenst, moet je je soms kwetsbaar, open, durven op te stellen. Luc Stevens sloot de avond, maar ook het jaar mooi af met de wijze woorden:

'Verbondenheid met anderen creëren vraagt om moed. Moed om je open te stellen voor die ander.'

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief