Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Is een paard excellent als hij harder loopt dan andere paarden of als hij naast hardlopen ook kan zingen?’

16 juni 2016

‘Is een paard excellent als hij harder loopt dan andere paarden of als hij naast hardlopen ook kan zingen?’ Een paar jaar geleden ontmoette Rikie van Blijswijk op haar studiereis naar de Essential Schools in Boston weer de directeuren van deze scholen. Was ze de jaren daarvoor altijd verrast over hun energieke uitstraling, nu viel het haar op dat ze alle drie minder enthousiast waren en zelfs een wat vermoeide indruk maakten. 'Hoe komt dat nou zo?' vroeg ze ze, nadat ze haar indruk bevestigd hadden. 'Ken je het woord excellentie al dat nu in onze scholen binnenkomt?' 'En?', vroeg ze nog, naïef. ‘Dat worden veel, heel veel meer toetsen dan tot nu toe.' We zijn nu vier jaar verder en ook in Nederland is excellentie een ingeburgerd begrip geworden in alle vormen van onderwijs. Prof. dr. Marcel Levi, internist en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, schrijft in zijn column in Medisch Contact (22 juni 2016) dat ook geneeskundestudenten en artsen ook niet aan deze excellentiemanie ontkomen. ‘Is een paard excellent als hij harder loopt dan andere paarden of als hij naast hardlopen ook kan zingen?’ Lees zijn column.


horses-1424297__180Een van de woorden die het meest aan inflatie onderhevig zijn, is zonder twijfel het woord ‘excellent’. Alles en iedereen moet tegenwoordig excellent zijn om zich zelfs voor de gewoonste zaken, te kwalificeren. Ook geneeskundestudenten en artsen in vervolgopleiding ontkomen niet aan deze excellentiemanie om in aanmerking te komen voor een diploma, een baan of een opleidingsplaats. Om zelfs maar een beetje mee te tellen moeten onze arme studenten zich ten minste aan summa-opleidingen onderwerpen, honourstrajecten volgen en deelnemen aan Champions League-programma’s of topklassen.


Lees de hele column op de website van Medisch Contact

Deze column is met goedkeuring van Dhr. Levi en de redactie van Medisch Contact geplaatst.

Prof. dr. Marcel Levi is internist en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief