Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'In hoeverre creëer ik als schoolleider zelf backstage-time'

10 maart 2013

Een lezing van Marco Roelofs - oud-zanger van de Heideroosjes -  bracht schoolleider Angela Horsten inspiratie. Ze stelde zichzelf vragen over de diepere betekenis van haar werk op basisschool Klinkers inTilburg. 'Het is van belang om jezelf als leidinggevende af en toe een dag te gunnen om tot bezinning te komen. Lekker in de luwte om na te denken en te praten met mensen die vanuit een soortgelijk perspectief naar kinderen, onderwijs en leiding geven kijken.' Haar blog: 'In hoeverre creëer je als schoolleider zelf backstage-time.' 

Onlangs week werd ik geveld door het griepvirus. De dag dat ik thuisbleef, begon ik aan het boek 'Kaal' van Marco Roelofs van de voormalige band de Heideroosjes. Ik had de opdracht gekregen om dit boek te lezen voor de Podiumbijeenkomst van die week. Het boek vertelde over een droom die 'als jonge jongen begon' en 'hoe een bepaalde overtuiging en wens kan leiden tot enorme successen'.

Op vrijdag mocht ik Marco Roelofs ontmoeten tijdens de Podiumbijeenkomst. Voordat zijn lezing aan de beurt was, spraken we met elkaar in een backstageruimte. De ruimte die een artiest gebruikt voor en na het optreden. Een ruimte waar spanning en bezinning centraal staan.

Op dat moment vroegen wij ons af (we waren met zijn zevenen) in hoeverre je zelf backstage-time creëert. Ik kwam tot de pijnlijke conclusie dat ik zelf wel wat backstage-time in mag gaan lassen. Tijd om je te bezinnen, vooruit en terug te kijken, eens met de benen op tafel te zitten en na te denken over diepere betekenissen in je werk en leven.

Ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk steeds op dat podium stond. Ik denk dat het juist daarom was dat ik zo van deze dag kon genieten. Met elkaar op zoek gaan naar de diepere betekenis van ons werk, naar het waarom van dingen. Hoe stel je jezelf eigenlijk op binnen jouw team? Ben je de persoon die de leider speelt of ben je de leider vanuit jouw authentieke zelf? Welke rol speelt eenzaamheid daarin? De kijk daarop was divers, maar bleek uiteindelijk toch dichtbij elkaar te liggen.

Het uitgangspunt van deze dag was de theorie U. Ik was meteen overtuigd dat die theorie heel dichtbij mijzelf ligt. Het werken met mijn hart is mijn dagelijkse werk en het woord ‘open’ vind ik belangrijk. Ik vraag mijzelf wel eens af of dat wel goed is, maar kreeg deze dag weer die bevestiging. Het gevoel speelt zo’n grote rol in mijn werk. Maar dat gevoel tonen naar mijn team, vind ik niet altijd gemakkelijk. Toch blijkt dat de mensen met wie je werkt, dit wel prettig vinden. Ze zien dan de authentieke leider, die het misschien ook wel eens moeilijk heeft en worstelt met bepaalde vraagstukken.

Ik kan dus constateren dat ik best mijzelf ben binnen mijn werk. En natuurlijk speel ook ik wel eens een toneelstukje, maar dat wordt meteen gevoeld door mijn directe omgeving.

Daarna mochten we gaan luisteren naar het verhaal van Marco Roelofs. Marco was zelf ook erg gespannen om zijn verhaal met ons te delen. Want wat voegt jouw storytelling toe? Wat mij betreft werd die toevoeging in het boek al duidelijk, maar vertelde Marco tijdens deze lezing live over zijn overtuigingen en twijfels. Hij had in eerste instantie de touwtjes op alle gebieden vast als een soort control freak. Vervolgens liet hij de touwtjes enigszins vieren, maar bleef er invloed op uitoefenen.

Dat herkende ik meteen. Onze groep vertaalde het als 'anders vasthouden'. Als je je met ontwikkelingen minder nadrukkelijk bezighoudt, wil dat niet zeggen dat je 'loslaat'. Dit kun je ook transponeren naar het kind. Je laat het kind niet los, maar je houdt het kind anders vast. Daarin zit een duidelijk verschil.

Deze slogan was voor mij een eyeopener tijdens deze dag. Ook de overtuiging en de gestelde doelen van Marco bleken bepalend te zijn voor het succes. Als je sterke idealen en beelden hebt bij wat je wilt bereiken en daarvoor gaat, dan is de kans op succes ook groot. Tijdens dit soort processen moet je dichtbij jezelf blijven, bij jouw oorspronkelijk opdracht.

Ook werd duidelijk hoe belangrijk het is dat je bepaalde processen zelf moet doorlopen. Om echt succes te hebben, moet je het wiel wel steeds uitvinden met jouw team, want anders werkt het niet. Zo had ik het nog nooit bekeken, maar ik ben er wel van overtuigd.... Lees verder

Angela Horsten is schoolleider op basisschool Klinkers in Tilburg

 

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief