Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'In deze klas gebeurt iets heel speciaals'

22 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag: Rikie van Blijswijk van De Leerschool. 'In deze klas gebeurt iets heel speciaals'.

Tijdens een netwerkbijeenkomst zie ik de documentaire Children full of life voor het eerst. In een aantal scènes vertellen kinderen geëmotioneerd over hun ervaringen met de dood. Ik voel mij even iemand die op het verkeerde moment op de verkeerde plek is bij zo'n intiem moment van kinderen en hun leraar samen.

In deze klas gebeurt iets heel speciaals. Voor de manier waarop zijn klasgenoten het voor Yuto opnemen, heb ik diepe bewondering. Niet eerder heb ik gezien, dat kinderen dat zó goed kunnen. Ik begrijp Mr. Kanamori als hij stelt `zelfs volwassen kunnen dat niet zo’. Als de groep voor de vaders van Mifuyu en Toshiba hun boodschap in het zand oplezen, hoop ik dat ik voldoende tijd heb om mijn betraande gezicht even op te knappen. Gelukkig is dat zo.

Ik bekijk vaker de film. Wie is deze man en wat maakt hem tot zo'n bijzondere leraar? ‘We hebben maar één leven' en ‘We leren hier om samen gelukkig te zijn'. Die uitspraken laten een diepe indruk achter. Ze worden de pijlers van mijn werk en ik vraag vaker in scholen: ‘Wat zou er gebeuren als iedereen in deze school gelukkig is' en Wat zou je willen doen of laten om dat te mogelijk te maken?'.

Onlangs, na wéér een vertoning in een zaal vol ouders en leraren, stonden drie vaders mij te vertellen hoezeer ze zo’n leraar hadden gemist. De impact daarvan, na twintig jaar, was niet mis te verstaan. Het werd zichtbaar door de tranen in hun ogen.

Mr. Kanamori laat met zijn leerlingen zien dat het anders kan in de gemeenschap die school heet. Wij mensen, groot én klein, hebben relatie, waardigheid en geluk nodig om mens te kunnen zijn.

Rikie van Blijswijk
De Leerschool
www.deleerschool.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief