Hoe leuk en inspirerend Vakmanstad voor jongeren kan zijn
22 mei 2015
Met Rotterdam Vakmanstad zette duizendpoot Henk Oosterling, onder meer universitair docent filosofie, het vakmanschap weer op de kaart. Vakmanstad biedt jongeren tussen 4 en 18 jaar een doorlopende leerschool, van basisschool tot vmbo en mbo door middel van activiteiten binnen en naast de school. Ze ontdekken waar ze interesse in hebben en goed in zijn. Hoe leuk en inspirerend dat kan zijn, vertelt inspirator Oosterling in dit filmpje.Andere artikelen met Henk Oosterling:
'Jongeren serieus nemen, zodat ze weer verantwoordelijkheid durven te nemen'
Levenslessen aan de Maas: hoe wetten een geest en een regel hebben
Henk Oosterling (1952) was nationaal kampioen Japans zwaardvechten, promoveerde cum laude in de filosofie en probeert via Rotterdam Vakmanstad en scholen ervoor te zorgen dat jongeren een echt vak leren.
De noodzaak van mediawijsheid en ecowijsheid in het basisonderwijs
We leven in een samenleving die in de afgelopen decennia op steeds weer andere wijze is gekarakteriseerd: de informatiesamenleving is tevens een mediasamenleving en die ligt ingebed in een netwerksamenleving. Inmiddels hebben we ook begrepen dat we in een participatiesamenleving vertoeven.
Wat dit alles ook moge betekenen, een ding is duidelijk: daadwerkelijke participatie is meer dan louter lippendienst. Bovendien is communicatie in zijn letterlijke vanzelfsprekendheid razendsnel en diffuus geworden. Participatie verlangt serieuze communicatie vanuit een kritisch besef van wat media met mensen doen. Mediawijsheid is een pedagogisch imperatief.
Tegelijkertijd zijn de netwerken waarin mensen met elkaar omgaan steeds hechter en complexer in elkaar verknoopt. Niet alleen sociaal, maar ook fysiek. Onze dagelijkse handelingen – eten, vervoer, entertainment – beïnvloeden op lokale en globale schaal fysieke processen die de kwetsbare gezondheid van kinderen negatief beïnvloeden. Inzicht in deze processen en de verantwoordelijkheid die individuen hierin nemen vergt een nieuwe ‘geletterdheid’: ecowijsheid. Met het oog op een toekomstige samenleving waarin duurzaamheid cruciaal is ook ecowijsheid een pedagogisch imperatief.
Wat betekent dit voor het basisonderwijs? Rotterdam Vakmanstad (RVS) is een organisatie die vanaf 2008 in Rotterdam op basisscholen het programma Fysieke Integriteit opzet en coördineert. In dit programma judoën, eten, koken, tuinieren en filosoferen kinderen in het reguliere programma. De afgelopen jaren heeft RVS voor de groepen 6, 7 en 8 een ecosofisch lessenpakket ontwikkeld dat voortbouwt op de filosofielessen, maar dit uitbreidt met lessen in media- en ecowijsheid, aangevuld met zogenaamde vredeslessen waarin leerlingen mediatietraining krijgen.
De achterliggende pedagogische visie situeert individuen als knooppunten in netwerken en ziet relaties als de grondslag van het pedagogisch handelen. In de lezing zal zowel op de achterliggende pedagogische visie als op de concrete uitwerking hiervan worden ingegaan, zoals in de laatste publicatie ECO3. Doendenken (2013) is uitgewerkt.
Zie: www.vakmanstad.nl
Vakmanstad = jongerenwerk nieuwe stijl from Alexandra Gabrielli on Vimeo.
Reacties