Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Hoe leuk en inspirerend Vakmanstad voor jongeren kan zijn

22 mei 2015

Met Rotterdam Vakmanstad zette duizendpoot  Henk Oosterling, onder meer universitair docent filosofie,  het vakmanschap weer op de kaart. Vakmanstad biedt jongeren tussen 4 en 18 jaar een doorlopende leerschool, van basisschool tot vmbo en mbo door middel van activiteiten binnen en naast de school. Ze ontdekken waar ze interesse in hebben en goed in zijn. Hoe leuk en inspirerend dat kan zijn, vertelt inspirator Oosterling in dit filmpje.

Andere artikelen met Henk Oosterling:

'Jongeren serieus nemen, zodat ze weer verantwoordelijkheid durven te nemen'

Levenslessen aan de Maas: hoe wetten een geest en een regel hebben

Henk Oosterling (1952) was nationaal kampioen Japans zwaardvechten, promoveerde cum laude in de filosofie en probeert via Rotterdam Vakmanstad en scholen ervoor te zorgen dat  jongeren een echt vak leren.

henk.oosterlingDe noodzaak van mediawijsheid en ecowijsheid in het basisonderwijs


We leven in een samenleving die in de afgelopen decennia op steeds weer andere wijze is gekarakteriseerd: de informatiesamenleving is tevens een mediasamenleving en die ligt ingebed in een netwerksamenleving. Inmiddels hebben we ook begrepen dat we in een participatiesamenleving vertoeven.


Wat dit alles ook moge betekenen, een ding is duidelijk: daadwerkelijke participatie is meer dan louter lippendienst. Bovendien is communicatie in zijn letterlijke vanzelfsprekendheid razendsnel en diffuus geworden. Participatie verlangt serieuze communicatie vanuit een kritisch besef van wat media met mensen doen. Mediawijsheid is een pedagogisch imperatief.


Tegelijkertijd zijn de netwerken waarin mensen met elkaar omgaan steeds hechter en complexer in elkaar verknoopt. Niet alleen sociaal, maar ook fysiek. Onze dagelijkse handelingen – eten, vervoer, entertainment – beïnvloeden op lokale en globale schaal fysieke processen die de kwetsbare gezondheid van kinderen negatief beïnvloeden. Inzicht in deze processen en de verantwoordelijkheid die individuen hierin nemen vergt een nieuwe ‘geletterdheid’: ecowijsheid. Met het oog op een toekomstige samenleving waarin duurzaamheid cruciaal is ook ecowijsheid een pedagogisch imperatief.


boekWat betekent dit voor het basisonderwijs? Rotterdam Vakmanstad (RVS) is een organisatie die vanaf 2008 in Rotterdam op basisscholen het programma Fysieke Integriteit opzet en coördineert.  In dit programma judoën, eten, koken, tuinieren en filosoferen kinderen in het reguliere programma. De afgelopen jaren heeft RVS voor de groepen 6, 7 en 8 een ecosofisch lessenpakket ontwikkeld dat voortbouwt op de filosofielessen, maar dit uitbreidt met lessen in media- en ecowijsheid, aangevuld met zogenaamde vredeslessen waarin leerlingen mediatietraining krijgen.


De achterliggende pedagogische visie situeert individuen als knooppunten in netwerken en ziet relaties als de grondslag van het pedagogisch handelen.  In de lezing zal zowel op de achterliggende pedagogische visie als op de concrete uitwerking hiervan worden ingegaan, zoals in de laatste publicatie ECO3. Doendenken (2013) is uitgewerkt.


Zie: www.vakmanstad.nl


 

Vakmanstad = jongerenwerk nieuwe stijl from Alexandra Gabrielli on Vimeo.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief