Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Hoe krijgt Flappy Bird betekenis in mijn lessen?

31 augustus 2014

Zo’n half jaar geleden was Dong Nguyen in één klap wereldnieuws én miljonair. Door het maken van een ingenieus en verslavend spelletje dat Flappy Bird heette, veranderde plotseling zijn leven. Hele volksstammen raakten kortstondig in de ban van de meesterlijk simpele app, die elke leerling op zijn of haar smartphone bleek te hebben. Pascal Cuijpers - docent beeldende vorming - dankt de Vietnamees met terugwerkende kracht. 'Want indirect werkt hij mee aan het aanprijzen en stimuleren van mijn vak.'

flappyTijdens de lessen besprak ik met mijn leerlingen wat vooraf ging aan de totstandkoming van de Flappy Bird-app. Het spelletje werd ontleed en ze kwamen erachter dat de maker van de app verstand moest hebben van ontwerpen, marketing en computers. Daarnaast moest hij doelen stellen en een enorm doorzettingsvermogen hebben om de app te realiseren en tot een hit te maken.

Hierbij haalde ik ook aan dat wanneer je succesvol wilde worden, je niet per se hoefde te voldoen aan alleen maar hoge opleidingen en uitmuntende cijfers. Wanneer je een droom najaagt, passies hebt en in staat bent om creativiteit aan het licht te brengen, kun je het ver schoppen in de maatschappij van de toekomst, onderwees ik de leerlingen. Die keken opeens met andere ogen  naar de populaire app die een onvervalst ‘less is more’-principe uitstraalde.

Korte tijd later trok Dong Nguyen zijn spel én zichzelf terug in de anonimiteit. Hij was publiek bezit geworden. Flappy Bird stierf een snelle dood. Nog voordat het vogeltje ten hemel kon vliegen, was hij al begraven.

Nu is reeds (per 21 augustus) het vervolg op het meedogenloos verslavende spelletje Flappy Bird uit: Swing Copters. Herkenbaar aan de bijna identieke, staccato jaren ‘80-looks die het overleden Flappy Bird-spelletje kenmerkte. Alleen is nu een soort mannetje met een propeller op zijn hoofd de nieuwe hoofdfiguur en wordt het spelletje in verticale richting gespeeld. Als bijna letterlijke klap op de vuurpijl, moet je tijdens het spelen van het spel oppassen voor zwaaiende hamers die je ten gronde (lees: ‘Game Over’) willen slaan.

swing-copters-minder-moeilijk-na-updateOndertussen bereid ik me al voor op weer een massa nieuwe leerlingen, die na de vakantie al ‘swing copterend’ het lokaal binnen zullen komen en struikelen over elkaars high scores. Ook Swing Copters zal weer volledig ontleed gaan worden en ook nu zal ik de leerlingen tot het inzicht proberen te laten komen dat een algemeen, praktisch en creatief inzicht, de basis is voor een succesvol leven. Vragen als: ‘Meneer, wat heeft beeldende vorming eigenlijk voor nut?’ en ‘Wat hebben we eigenlijk aan dit vak?’ zullen in de kiem worden gesmoord door het inzicht, de vechtlust, de marketingstrategie en de creativiteit van een, tot dusver, gewone man van negentwintig jaar uit Vietnam. Hij is, naast miljonair, ook een creatief visionair en een held! En indirect werkt hij mee aan het aanprijzen en stimuleren van mijn vak.

‘Flappy Bird’ is dood. Leve ‘Swing Copters’! Al is het waarschijnlijk maar weer voor enkele weken.

Pascal Cuijpers is docent beeldende vorming op het Connect College in Echt.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief