Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Hé mama, ik ben daar naakt'

6 februari 2016Omdat haar dochter vier jaar is en ze zo nu en dan met het openbaar vervoer reizen, bestelt onderwijskundige Anne van Hees een OV-chipkaart voor haar dochter. Nadat ze wat gegevens heeft ingevoerd, wordt er om een foto gevraagd. Een blog over het verschil in beleving over 'naakt'. 

chipknip_sofieOmdat je nu vier jaar bent en we zo nu en dan met het openbaar vervoer reizen, bestel ik een OV-chipkaart voor je. Nadat ik wat gegevens heb ingevoerd, wordt er om een foto gevraagd. Jij speelt samen met je vader op zolder en ik besluit om daar maar even een foto van je te maken. Jij ziet het totaal niet zitten en het resultaat is er ook naar:

Ik ga toch maar op zoek naar een bestaande foto waarop jouw gezicht duidelijk en herkenbaar is afgebeeld. Ik stuit op een foto van je die ik afgelopen zomer nam. Het was heel warm die dag en jouw voornaamste activiteit en die van je zusje was naakt door de tuin lopen. Dit werd afgewisseld met ‘zwemmen’ in het badje en met gieters, bakjes en emmers water overhevelen van het badje naar een rubberen teil en vice versa.
Ooit diende die teil als jouw badje, maar dat was drie zomers eerder. Toen ik je dat vertelde, meende jij dat badderen in de teil nog steeds een optie was. Je liet je er achterover inzakken. Helemaal dubbelgevouwen gierde je het uit. Ik vloog naar binnen om mijn telefoon te pakken en legde je pret vast.

Nu snijd ik je vrolijke gezicht zorgvuldig uit de foto. Het is namelijk belangrijk dat je gezicht goed herkenbaar is. Daarbij wil ik geenszins dat jij je ongemakkelijk gaat voelen bij het tonen van de chipkaart.

Een week later ontvangen we een envelop. Ik maak ‘m open, haal de chipkaart eruit en toon ‘m jou. Je kijkt me met fonkelende ogen aan. ‘Hee… daar ben ik NAAKT!’ roep je uitgelaten.

‘Oh,’ reageer ik wat geschrokken, ‘maar dat zie je helemaal niet op de foto.’

‘Dat was heerlijk hè mama, het was warm en we waren in de tuin,’ ga jij verder alsof mijn reactie je geheel ontgaan is.

Ik weet niets meer uit te brengen. Je slaat een naakte waarheid recht in mijn gezicht: ik heb nog iets te leren van het verschil tussen jouw en mijn beleving van ‘naakt’.

Anne van Hees is onderwijskundige ohaar eigen site blogt Anne regelmatig over onderwijs, opvoeding en ouderschap. 

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief