Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Sihame el Kaouakibi

social entrepeneur, jongerenactiviste

Sihame El Kaouakibi (1986) is een Belgische jongerenactiviste van Marokkaanse origine en social entrepeneur. Ze is oprichtster en directeur van het stadsproject Let's go urban. Daaruit vloeiden onder meer voort WannaWork, WannaTaste, WannaChange. Ze komt voor in de lijst van '30 sterke vrouwen die de wereld veranderden' volgens het Belgische blad Knack. Eind december 2013 verscheen haar boek Believe: Waarom iedereen zegt, maar niemand echt gelooft dat jongeren de toekomst zijn.

El Kaouakibi is opgegroeid in Boom en studeerde in 2008 af als onderwijzeres aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Daarna is ze gestart met een combinatie van de dingen die ze graag doet en haar boeien. Ze behaalde haar masters in de Onderwijskunde aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt fulltime aan haar succesverhaal Let’s Go Urban, dat ze zelf heeft opgericht. Let’s Go Urban is ontstaan doordat Sihame zelf een antwoord wilde bieden op de verjonging van onze samenleving. Haar visie om te allen tijde, ook in moeilijke tijden, te investeren in de perspectieven van jongeren, tracht ze bij verschillende stake-holders te doen doordringen, door haar eigen resultaten. In haar boek #Believe zet Sihame haar missie nog kracht bij, om iedereen te overtuigen van haar 'believe' in de nieuwe generatie.

Sihame El Kaouakibi staat bekend als een vrouw die strijdvaardig is, hands-on is en ervoor zorgt dat de overheid, de ondernemingen, het onderwijs, de media, de burger en andere actoren op hun verantwoordelijkheden worden gewezen en overtuigt hen om te investeren in ons meest kostbaar kapitaal, de nieuwe generatie. Volgens haar moet er vooral geïnvesteerd worden in jongeren en de zwakkeren in onze maatschappij. Tegelijkertijd moet er strenger toegekeken worden op ‘het systeem’ en de hiaten daarvan. 

Niet alleen bereikt El Kaouakibi een reflectie van onze zeer diverse samenleving, ze slaagt er tevens in om haar missie aan het grote publiek over te brengen met haar lezingen en sterke aanwezigheid in verschillende sectoren. Sihame maakt een succesvolle vertaalslag naar overheden en andere partners in binnen- en buitenland. Ze werd op haar jonge leeftijd al gelauwerd als eerste 'Antwerpenaar van het jaar' (2011) en sleepte prijzen in de wacht als 'Vlaamse Cultuurprijs 2012', 'Belgium's Outstanding Young Person', 'Straffe Madam 2013'. Ze komt ook voor in de lijst van '30 sterke vrouwen die de wereld veranderden' volgens Knack. Ze zetelt in verschillende bestuursorganen, als lid van de Algemene vergadering en de Adviesraad van de Sociale Innovatiefabriek, als voorzitter van de Provinciale Adviescommissie Cultuur in Antwerpen en als voorzitter van De Schoolbrug.

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief