Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Roos Sohier

Mijn naam is Roos Sohier, geboren in 1966, ik ben getrouwd en heb drie prachtige kinderen. Ik studeerde klinische- en gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Ik heb gewerkt in de (Openbare) Geestelijke Gezondheidszorg en in de Jeugdzorg, als procesbegeleider, adviseur en innovator.

Op dit moment werk ik als adviseur bij de Provinciale Raad Gezondheid in Noord-Brabant. Ik houd mij voornamelijk bezig met ruimte voor jeugd, duurzame zorg en de stelselwijzigingen in de jeugdzorg en de AWBZ.

Rode draad in mijn werk is het verbinden van de werelden van kinderen, ouders, zorg, onderwijs en overheid. In mijn advieswerk ga ik uit van het motto ‘praktijk voedt beleid’ want ik zie maar al te vaak hoe ouders, kinderen en (jeugd)professionals opboksen tegen de zgn. ‘systeemwereld’. Een tweede rode draad is de kiemkracht, de ontwikkelkracht van kinderen, vooral kinderen die in een kwetsbare positie opgroeien. Kinderen met een (psychische, verstandelijke of lichamelijke) beperking en kinderen die opgroeien onder moeilijke omstandigheden thuis.

Van de vele contacten met kinderen en jongeren uit jeugdzorg heb ik heel veel geleerd. Zij hebben het over dromen en wensen. Dat anderen het belangrijk vinden hoe het met ze gaat en of ze het redden, is voor hen vaak een belangrijke reden om iets van hun leven te willen en kunnen maken. Zij hebben het in hun verhalen over de over de behoefte aan een luisterend oor, aandacht en betrokkenheid. Het is goed om te merken dat zij naast hun kwetsbaarheid vooral ook talentvol zijn. Het zijn gewone jonge mensen, die zoeken en experimenteren en een betekenisvolle rol proberen te vinden, naar school willen, en toekomstdromen hebben. Deze jongeren zijn vooral eerst mens, en geen wandelende diagnosen of probleemgevallen. Zij willen niet alleen aandacht voor hun probleem, gedragsstoornis, beperkingen, ziekte of handicap. Zij willen aandacht voor de kansen, hun toekomstdroom, het er bij horen, kunnen meedoen, van betekenis kunnen zijn voor anderen en het ervaren van levensgeluk.

Ouders, leerkrachten, jeugdprofessionals, hulpverleners kunnen naar mijn idee samen optrekken om kinderen de kans te geven hun krachten en talenten te ontdekken en te benutten. De zeven leidende principes van HetKind spreken mij daarom zeer aan. Deze gelden wat mij betreft voor iedereen die betrokken is bij opgroeiende kinderen: ouders, familieleden, buurtbewoners, wijkwerkers, sportcoaches, leerkrachten.

Vorig jaar hoorde ik voor het eerst over TEDxYouth en de editie die door Evelyne Peeters in Amsterdam was georganiseerd. Ik was al fan van de TED talks van volwassenen. Maar hier werd ik echt enthousiast over. Want TEDxYouth gaat over de kracht en het talent van jongeren, te durven dromen en ideeën waar te maken. Daarom heb ik met een aantal anderen het initiatief genomen om een eigen droom waar te maken: TEDxYouth naar Brabant halen!

Bij de zoektocht naar partners kwam ik onder andere terecht bij de Brabander Marcel van Herpen, en Nickel van der Vorm. De leidende principes van NIVOZ en Het Kind en het gedachtegoed achter TEDxYouth gaan hand in hand!
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief