Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Peter Hartkamp

Peter Hartkamp en Christel Hartkamp-Bakker zijn de mede-initiatiefnemers van De Kampanje, een Sudbury-school van 4 – 19 jaar en een school vernoemd naar de Sudbury Valley School die in 1968 werd opgericht in het Amerikaanse Framingham.
Peter is een zelfstandig ondernemer, mijnbouwkundig ingenieur nu werkzaam als consultant in leer- en veranderingsprocessen . Hij heeft vijf jaar ervaring in democratisch onderwijs. Een systematisch denker met gevoel voor overzicht en professionaliteit, vader van drie kinderen.

De visie van basisschool de Kampanje in Amersfoort: Jonge mensen zijn van nature nieuwsgierig, leergierig en gemotiveerd. Op veel scholen zie je die eigenschappen nauwelijks terug. Door de manier van werken wordt het eigen initiatief, de motivatie om te leren, en het doorzettingsvermogen van jongeren vaak ondermijnd. Onze ervaring is dat dit niet ligt niet aan de jongeren zelf, maar aan de manier waarop onderwijs wordt vormgegeven.

Een Sudbury-school benadert onderwijs dan ook op een heel andere manier. Vertrouwen en respect vormen de basis voor het succes van de school. Jongeren genieten een volledige intellectuele vrijheid, en een onbelemmerde interactie met andere jongeren en volwassenen. Door de verantwoordelijkheid voor henzelf en voor de werking van de school ontwikkelen ze de vaardigheden om een effectief leven te leiden. Kinderen vanaf 4 jaar leren nog op een heel natuurlijke manier en zijn niet anders gewend. Voor hen is de overgang naar een Sudbury school het minst groot. De leeftijdsmix van jong en oud is essentieel in die ontwikkeling.
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief