Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Oscar van Leeuwen

leerkracht po

Oscar van Leeuwen is leerkracht op De Nieuwe Kring in Diemen.

“De waarde van het onderwijs zit in de levendigheid van dit moment, in elke situatie. Kijk eenvoudig, zie wat er gebeurt in het contact, herken de kwaliteiten en geniet.”

In hoe mensen met elkaar communiceren zijn het vaak de onbewuste overtuigingen, die we vaak niet meteen zien, die de richting lijkt te bepalen. De vraag is dan of je dat werkelijk zo wilt. Ik onderzoek graag wat er in het contact tussen mensen gebeurt en hoe er gecommuniceerd wordt, want dit onderzoek brengt niet alleen helderheid over die overtuigingen, maar brengt vooral kwaliteiten aan het licht die ons diepste verlangens als mens (en professional) helpen te verwezenlijken.
Alles wat je wilt verwezenlijken in je leven is van nature al aanwezig. Het wacht op jouw om tot ontvouwing te komen. Je kunt je kwaliteiten daarvoor inzetten. Als je die inzet kom je in een ‘flow’ en dan wordt leren leuk.

Ik ben heel dankbaar jarenlang als leerkracht in het basisonderwijs te hebben gewerkt en nog steeds te werken. Kinderen hebben mij in elk opzicht laten zien wat mijn kwaliteiten zijn en zeker ook wat mijn belemmerende overtuigingen zijn. Ze hebben me geleerd dat het gaat om: plezier, de levendigheid van het moment en dat alleen werkelijke betrokkenheid het verschil maakt. En ze zijn ongelooflijk nieuwsgierig: ze willen echt leren. Ook al lijkt het soms van niet. Het kind dat dan wel eens zgn. ‘lastig is’ wijst dan alleen maar naar: ik wil gezien worden en ik wil leren.

Ik geloof in de kracht en kwaliteiten van de leerkracht zelf: als mens en als professional. Het is belangrijk dat leerkrachten die kracht bundelen en samen tot inspirerend onderwijs komen. Want het gaat er in de kern om dat we het kind inspirerend onderwijs kunnen bieden en die inspiratie komt uit de levendigheid ervan. Daar wil ik mij voor inzetten.

Expertisegebieden
- Jarenlange ervaring als groepsleerkracht in het basisonderwijs
- Inzicht in contact- en communicatieprocessen
- Natuurlijk leren
- Werken vanuit hier en nu: transparantie en speelsheid
- Individuele coaching

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief