Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Michiel de Ronde

lector Begeleidngskunde

Dr. Michiel de Ronde werkt op de Hogeschool Rotterdam als lector Begeleidingskunde. Hoe kunnen begeleidingskundigen op individueel niveau bijdragen aan de integratie van persoon en professie en wat kunnen zij op team- en organisatieniveau doen om het onderlinge leren (horizontaal en verticaal) te bevorderen?

Michiel de Ronde is geboren en opgegroeid in de polder tussen Schiedam en Delft, waar hij de stilte van de natuur en de rijkdom van de vrijheid leerde waarderen. Ook leerde hij daar te werken en trouw te zijn aan de taak die je moet verrichten. De Ronde studeerde psychologie in Leiden. Daar ontdekte hij de diepgang van de filosofie en ontwikkelde hij de liefde om zijn gedachten op papier onder woorden te brengen. De vreugde van de vrije gedachte en het plezier in de sprankelende uitwisseling daarvan heeft hij sinds-dien nooit verloren.

Michiel de Ronde beschouwt zichzelf als opleider van begeleidingskundigen, die organisaties, teams en individuele professionals helpen bij de zoektocht naar bezield werken in een complexe wereld. Daarbij zijn het spel en de verhalen voor hem essentiële ingrediënten. Als lector Begeleidingskunde aan Hogeschool Rotterdam werkt hij aan methodiekontwikkeling op dit terrein en publiceert hij hierover. Het is voor hem telkens weer de kunst om ook in die geschreven tekst het leven te laten sprankelen en het verhaal te laten klinken. De mens is, zo zegt Schiller immers, alleen dan waarlijk mens, wanneer hij speelt.

Michiel de Ronde promoveerde cum laude aan de Universiteit van Tilburg op het proefschrift ‘Speelruimte, een praktijkgericht onderzoek naar het gebruik van spel in begeleidingssituaties.’ Het werken daaraan was voor hem een groot plezier. Hij voert als levensmotto dat men zich aan de dingen moet geven als men ze wil toeëigenen.
 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief