Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Martin Ooms

Schoolleider

Martin Ooms is schoolleider op de CBS De Hoeksteen in Spijkenisse. en maakt al een aantal jaren deel uit van de NIVOZ-coalitie.

Dit is zijn statement:

Waar gaat het bij mij om op mijn werk en in het dagelijks leven? Als ik mij dat afvraag, dat doe ik regelmatig, blijf ik steeds terugkomen bij gelukkige mensen. Ik vind het belangrijk als mensen geluk uitstralen of misschien wat gematigder, tevredenheid. Jaren terug had ik steevast de waarde ontwikkeling boven aan mijn lijstje staan. Wat zich al snel vertaalde in zichtbare opbrengsten, steeds meer kunnen en weten. Ik denk dat het overmatig streven naar meetbare opbrengsten en het hoogst haalbare, het optimale uit het leven halen juist dat geluk heeft gefrustreerd. Ik weet nu dat ontwikkeling een van de voorwaarden is tot geluk.

Bij gelukkig worden, hoort ook acceptatie, begrip, tevredenheid, een bepaalde staat van zijn. Voor de meeste mensen geldt ook dat geluk mede bepaald wordt door mensen om je heen. Mensen die zich verantwoordelijk voelen voor niet alleen hun eigen welzijn, maar ook die van een ander. De term plezier is belangrijk. Ik vind dat er soms weinig ruimte is voor plezier maken met elkaar. Het leven, het onderwijs mag weleens wat minder serieus benaderd worden. Gekkigheid, lol met elkaar, spelen, geeft ruimte in de ontmoeting met de ander. De formele kaders kunnen worden opgerekt, de grenzen van een ander kunnen worden afgetast. Het spel maakt duidelijk waar jij en de ander staat.

Onderwijs vanuit de verbinding met de ander. Ontdekken van je talenten en die kunnen inzetten voor de omgeving waarin je leeft. Talenten hebben is leuk, maar talenten delen nog waardevoller.

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief