Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Martha Nussbaum

Martha Nussbaum (1947) is een Amerikaans filosofe en hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de University of Chicago. Ze is met name geïnteresseerd in klassieke filosofie, politieke filosofie en ethiek..

Nussbaum werd  geboren in New York als dochter van een advocaat. Ze studeerde in 1969 af in theaterwetenschappen en klassieke talen aan de New York University. Vervolgens ging ze aan Harvard studeren en bewoog zich geleidelijk aan in de richting van de filosofie waarin ze in 1972 afstudeerde. Ze gaf college aan beide universiteiten.

In 1985 kwam haar boek The Fragility of Goodness uit dat handelt over de ethiek. Dit was een invloedrijk boek, waaraan zij in belangrijke mate haar bekendheid binnen de geesteswetenschappen heeft te danken. Van 1986 tot 1993 gaf zij als wetenschappelijk onderzoeker advies aan het Wereldinstituut voor Onderzoek en Ontwikkeling van de Economie in Helsinki, een onderdeel van de universiteit van de Verenigde Naties.

Veel van haar werk komt voort uit het gedachtegoed van Aristoteles. In 1999 ontving ze een eredoctoraat in de Humanistiek van de Universiteit voor Humanistiek. Nussbaum heeft haar mogelijkhedenbenadering ook gebruikt bij haar herinterpretatie van John Rawls' A Theory of Justice. In haar ogen krijgt Rawls vrijheidsprincipe pas betekenis als het wordt uitgedrukt in termen van vrijheden en mogelijkheden gebaseerd op de persoonlijke en sociale omstandigheden. Op dezelfde manier kan ook ongelijkheid worden uitgedrukt in termen van mogelijkheden.

Nussbaum neemt regelmatig deel aan het publieke debat, ook ten aanzien van het onderwijs.

Dit doet ze door middel van het schrijven van recensies of artikelen voor tijdschriften.

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief