Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Mark Jonkers

maker en mede-oprchter jeugdwerkplaats STRONK

Mark Jonkers is 24/7 verbonden aan de innovatieve jeugdwerkplaats STRONK in Noord-Brabant, dat hij met zijn maatje Jorus Rompa (pedagoog) vijf jaar terug is gestart en is gaan vormgeven. Mark en Jorus delen een passie voor 'het maken' en voor 'het begeleiden' van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. in Dongen werken ze samen met thuiszitters, zorgjeugd en toekomstige makers. Stronk levert maatwerk in opdracht van particulieren en organisaties. Als verlengstuk van hun werkzaamheden geven ze advies en uitleg over hun praktische aanpak en filosofie.

Mark over zichzelf:

'ik ben een technische, creatieve jongeman uit Dongen. Ik hou enorm veel van muziek maar nog meer van ‘maken’. Sinds kinds af aan ben ik al in de weer met hout, metaal, elektronica en allerlei andere materialen waar ik weer nieuwe dingen van weet te maken. Zo heb ik decors gebouwd voor een kerstshow bij een lokaal tuincentrum, aan carnavalswagens gelast, professionele boomhutten gebouwd en bewegende poppen gemaakt voor een recreatiepark. Daarnaast heeft de ontwikkeling van mensen mij altijd ernorm geïnteresseerd en heb ik zelf ook al jong mogen ervaren hoe het is om met je persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn.
 

Stronk is voor mij een ontwikkel- en orientatieplaats waarin ontdekken, maken en aan jezelf werken centraal staan. Met mijn materiaalkennis, mensenkennis en hbo Mechatronica sta ik jongeren bij in hun ontwikkeling als maker. Stronk is een fijne, professionele en veilige werkplaats waar je jezelf mag zijn; Jorus en ik zullen er alles aan doen om dat te mogelijk te maken.

Binnen Stronk zorg ik ervoor dat er altijd wat zinvols te doen is. Wij maken mooie producten op maat voor particulieren en organisaties. Er valt altijd wat te leren, te spelen en te doen. Heb je vragen over gereedschap of materialen, kom dan vooral naar mij. Daarnaast deel ik graag mijn ervaringen in gesprek met professionals in de zorg en met ouders, alles in dienst van de ontwikkeling van onze jongeren.

Het geeft me veel voeldoening wanneer ik jongeren mag helpen weer een stapje dichter bij zichzelf te laten komen en te laten inzien dat ze altijd wat moois kunnen maken met hun eigen handen. Verder vind ik het prachtig om met de jongeren van Stronk uitdagende en eigenzinnige opdrachten uit te voeren en hoop ik in de toekomst ook zelf producten of objecten te ontwerpen en te bouwen.'

In 2024 is er een korte video gemaakt door Movisie over STRONK.

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief