Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Ivar Gierveld

docent Nederlands

Ivar Gierveld is docent Nederlands op het Marianum, een brede scholengemeenschap in de Achterhoek. Ruim 20 jaar geleden is hij het onderwijs ingerold. Bovendien is hij columnist voor het plaatselijke huis-aan-huisblad.

Hij studeerde ooit Nederlandse Taal- en Letterkunde in Groningen maar stopte ermee om te gaan werken op school. Al werkend heeft hij de benodigde bevoegdheden gehaald. In de eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als docent en later als teamleider op projectschool Slash21. Op die school werd geëxperimenteerd met projectonderwijs en werden traditionele vakken losgelaten. De meningen in onderwijsland over dit project waren verdeeld. Toch heeft Ivar hier veel geleerd over hoe kinderen en volwassenen zich tot elkaar kunnen verhouden in een lerende omgeving.

Leren draait om vertrouwen, relatie, kwetsbaarheid, eerlijkheid en het wegnemen van barrières. Dat geldt voor zowel leerlingen als docenten. Het heeft geen zin om iets te eisen van leerlingen of collega’s als er iets anders in de weg staat. De essentie van het leraarschap huist daar. Ken je leerling, jezelf en je collega, ken de drijfveren en weet wat er bij jezelf of de ander in de weg zit om samen een stapje verder te komen.

De laatste 15 jaar is Ivar werkzaam in de Tweede Fase. Hij geeft les, begeleidt de leerlingenraad, begeleidt leerlingen bij het Model European Parliament en probeert na corona ook de draad weer op te pakken met het schooltoneel waar hij als regisseur en schrijver samen met collega’s en leerlingen veel voldoening uit haalde. Ook zet hij zich samen met enkele collega’s in voor Burgerschap, Identiteit en Seksualiteit.

Ivar is getrouwd met Sarah en heeft twee kinderen: dochter Ischa en zoon Mozes.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief