Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Heleen Bouwmans

onderzoekende maker, expeditieleider in en om onderwijs

Heleen Bouwmans was negen jaar lang directeur van het ABC Onderwijsadviesdienst - en werkt vanaf 2018 als social designer, als pionier in en om onderwijs. Complexe en waardevolle verandering maakt ze inzichtelijk en zet ze om naar actie. Als vormgever, expeditieleider, inspirator, docent. Altijd in co-creatie. Social design staat voor het creëren van een wereld waarin je graag wil leven.

"Iedere opdracht zie ik als een expeditie, waarin we samen durven stappen in het onbekende en op avontuur gaan. Groot denken en klein beginnen met doen. Inhoudelijk vormt het gedachtegoed van Gert Biesta over pedagogiek voor mij een belangrijke basis. Ook het systeemdenken van Peter Senge en Theory U van Otto Schramer zijn inspiratiebronnen. Daarnaast is mijn aanpak gebaseerd op ontwerpend onderzoek, muzisch werk en procesmatige inzichten uit Lean Startup en Design Thinking. Steeds vaker zet ik visualisaties in om een gewenste verandering inzichtelijk te maken en kracht bij te zetten. Mijn aanpak is niet statisch, maar ontwikkelt zich door de innovaties waar ik met mijn opdrachtgevers en mede-vormgevers aan werk.

Heleen volgt momenteel onder meer de Master Kunsteducatie bij de HKU en is onder meer betrokken bij een aantal werkplaatsen er omheen.

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief