Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Harry Kunneman

emeritus hoogleraar, filosoof, socioloog, humanisticus

Harry Kunneman (1948) is emeritus hoogleraar sociale en politieke theorie aan de Universiteit voor Humanistiek, waaraan hij vanaf 1990 tot 2017 verbonden is geweest. Hij is hoofdredacteur van het tijdschrift Waardenwerk en actief lid van het gelijknamige gezelschap en werkt momenteel aan het derde deel van een trilogie over kritisch humanisme. 

Kunneman studeerde in 1974 af in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude) en promoveerde aan deze universiteit in 1986 in de wijsbegeerte op het boek De Waarheidstrechter (cum laude). Van 1974-1989 was hij als universitair docent sociale filosofie verbonden aan de Faculteit Wijsbegeerte van de UvA, waar hij zich vooral bezighield met kritische theorie, in het bijzonder het denken van Jürgen Habermas.

Kunneman publiceerde een groot aantal boeken en bundels en vele artikelen op het gebied van de sociale theorie en de filosofie van de menswetenschappen. i.h.b. het postmoderne denken. Zijn huidige onderzoek is vooral gericht op vragen rond postmoderne moraliteit, kritische menswetenschap en de vernieuwing van het hedendaagse humanisme. Sinds 2001 is hij voorzitter van de Humanistische Alliantie.


Binnen de ontwikkeltrajecten van  NIVOZ heeft werk van Kunneman een plek gekregen. Hij is terug te vinden in onze Pedagogische canon, via een bijdrage: Harry Kunneman en morele waarden als onderdeel van goede praktijken: ‘De onderwijspraktijk is normatief geladen’ Vooral het boek  ‘Voorbij het dikke ik: bouwstenen voor een kritisch humanisme’ is in het bijzonder aan te bevelen.
 

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief