Harm Klifman
lezer, loper, denker en schrijver
Harm Klifman is per augustus 2017 met pensioen. Hij werkte 25 jaar in verschillende functies bij de Besturenraad (nu Verus), gevolgd en afgesloten door negen jaar als senior adviseur bij B&T in Amsterdam. Zijn fascinatie voor taal draagt hij al zijn hele leven. Sinds 2009 is hij voorzitter van de stichting Katapult, een lokale goede-doelen-stichting in Voorschoten, speciaal gericht op kinderen/jongeren. Katapult verleent financieel steun aan projecten die het welbevinden van kinderen ten goede komen. Stichting Katapult wil projecten snelheid geven, wegscheten als het ware.
Harm groeide op rondom Paleis Soestdijk, waar zijn vader werkt en zat zelf op de Groen van Prinstererschool. Via het Corderius Lyceum in Baarn belandde hij op de HBS-A. In 1970 begon hij aan de UvA een studie Nederlandse taal en Letterkunde studeren, om daarna in de doctoraalopleiding te kiezen voor het vak geschiedenis van de filosofie. Hij studeerde af en deed daarna ruim twee jaar wetenschappelijke onderzoek dat in 1983 leidde tot een promotie in de Letteren (UvA). Na de onderzoeksperiode werkte ik bij het college van bestuur van de Vrije Universiteit, vervolgens in de samenwerking van universiteiten en beroepsgroep op het vlak van nascholing van huisartsen.
"Doe mij maar taal, daar houd ik van. Mooie zinnen, goedgekozen beelden, vernieuwende metaforen, ik verzamel ze. Geijkte begrippen openbreken, de vraag onderzoeken wat we bedoelen als we het hebben over vertrouwen, over impact willen hebben, over iemand willen inspireren, over de bedoeling van iets. Daar schrijf ik over, op mijn site harmklifman.nl. Ga maar kijken.
Die fascinatie voor taal vond een uitweg in de analyse van populaire managementboeken. De retorische tradities die je daar in terug vindt, het format waaraan al die boeken voldoen, ik onderzocht het en beschreef het in mijn boek 'Cicero leest Covey, Retorica in populaire managementboeken' dat de longlist 'Managementboek van het jaar 2020' haalde.
Doe mij maar een boek, daar ben ik gek op. Dat raadselachtige verschijnsel van leesplezier: iedereen kent het en tegelijk is het voor iedereen anders. Ik wil weten wat daar achter schuilgaat. Ik onderzoek het, interview lezers en doe verslag op de site blijmeteenboek.nl, de site waar de lezer en het leesplezier centraal staan.
Laat mij maar schrijven. Dat doe ik graag. Wil je aan het eind van een studiedag met je team een licht poëtische impressie, een talige terugkoppeling door een buitenstaander, laat me die dag dan aanschuiven. Ik houd mijn mond en doe mijn werk."