Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Hans Boutellier

hoogleraar Polarisatie en veerkracht

Prof. dr. Hans Boutellier (1953) is bijzonder hoogleraar Polarisatie en veerkracht aan de Vrije Universiteit, bij de Faculteit Sociale Wetenschappen. Hij is expert op het terrein van veiligheid en samenleving en was gedurende zestien jaar, tot 2019, directeur van het Verwey-Jonker Instituut dat onderzoek doet naar maatschappelijke vraagstukken.. In dat jaar werd hij koninklijk onderscheiden vanwege zijn bijdrage aan beleid en wetenschap. Hij zet zijn werkzaamheden voort onder de noemer Studie & Strategie.

Boutellier schreef, zowel wetenschappelijk als populair, honderden publicaties vanuit een politiek-moreel perspectief over veiligheid, leefbaarheid en samenleving. Hij publiceerde vijf boeken. Voor 'De veiligheidsutopie' (2002) ontving hij de publicatieprijs van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie. Zijn boeken werden ook in het Engels (en Frans) uitgegeven. Zijn laatste boek is 'Het nieuwe Westen. Over identiteitspolitiek en polarisatie' (2021).

Hans Boutellier is van opleiding sociaal-psycholoog (UvA en VU), en promoveerde bij (rechts)socioloog prof Kees Schuyt. Hij was langdurig hoofdredacteur van het WODC-tijdschrift Justitiële Verkenningen (‘mijn tweede studie’) en enige jaren beleidsmaker bij het Ministerie van Justitie.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief