Gerald Hüther
neurobioloog, Schulen der Zukunft
Gerald Hüther (geboren op 15 februari 1951 in Emleben) is een Duitse neurobioloog en auteur van populairwetenschappelijke boeken en andere geschriften.
Hüther werkte en publiceerde tot 2005 op het gebied van experimenteel hersenonderzoek. Hij pleit voor een aanpassing van de biologie in de 21e eeuw. Aannames zoals die van de concurrentie als drijvende kracht achter evolutie moeten in twijfel worden getrokken. De demontage van organismen in hun individuele delen leidt niet tot begrip van wat het leven is. Het is niet voldoende om levende wezens alleen als objecten te zien, maar ook als onderwerpen met intenties en behoeften. Het is belangrijk om jezelf in het levende wezen te plaatsen, om te zien wat al het leven verbindt. Gemeenschappelijk voor al het leven is het vermogen tot zelforganisatie, autopoiese .
Hüther studeerde biologie aan de Universiteit van Leipzig , waar hij ook promoveerde terwijl hij werkte als onderzoeksassistent aan de Universiteit van Jena. Eind jaren zeventig vluchtte hij uit de DDR: met behulp van een zelfvervalsde visumstempel in het paspoort reisde hij via verschillende Oost-Europese staten naar Joegoslavië en vandaar naar het westelijke deel van Duitsland. Van 1979 tot 1989 deed hij onderzoek in Göttingen aan het Max Planck Instituut voor Experimentele Geneeskunde op het gebied van hersenontwikkelingsstoornissen. In 1988 vestigde hij zich op de medische afdeling van de Georg-August-Universität Göttingen en kreeg de licentie om neurobiologie te doceren .
Van 1990 tot 1995 was hij fellow bij het Heisenberg-programma van de DFG en werkte in deze context op de afdeling voor fundamenteel neurobiologisch onderzoek in de psychiatrische kliniek [4] van het Universitair Medisch Centrum Göttingen. Vervolgens werkte Huether als onderzoeksassistent in de kliniek. In 2016 beëindigde hij zijn universitaire carrière.