Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Ferre Laevers

hoogleraar KU Leuven, EGO-onderwijs

Ferre Laevers is oprichter van het EGO en professor is aan de Katholieke Universiteit te Leuven.

E.G.O. is een onderwijsaanpak die onder leiding van prof. dr. Laevers  is ontwikkeld in het Leuvense "Innovatieproject Ervaringsgericht Onderwijs". In België bestaat EGO ongeveer twintig jaar en in Nederland nog maar 15 jaar.

Het EGO maakt geen deel uit van de traditionele vernieuwingsscholen die het resultaat waren van de reformpedagogiek aan het begin van deze eeuw. EGO is veel recenter en combineert de voordelen van de andere benaderingen. Het is dan ook niet echt een volledig nieuw soort onderwijs, maar meer een nieuwe visie op onderwijs en ontwikkeling.

Van oorsprong was het project Ervaringsgericht Onderwijs in Leuven alleen gericht op kleuters. In België is dit eigenlijk nog steeds zo, omdat daar nog een strikte scheiding bestaat tussen kleuter- en lager onderwijs. Dit in tegenstelling tot Nederland waar deze zijn samengevoegd tot één basisschool.

In Nederland is men dan ook wat verder met de ontwikkeling van het E.G.O. en zijn er al een aantal basisscholen waar E.G.O. ook in de bovenbouw wordt toegepast.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief