Esther Schaareman
Esther Schaareman (1970) is kunstjuf. Meer officieel: docent in de beeldende vakken in het voortgezet onderwijs en theoretisch pedagoog. Al meer dan 17 jaar geeft ze met hart en ziel les aan pubers die zichzelf ontdekken en overtreffen, soms vastlopen, worstelen met materialen, de opdracht en het leven – en weer boven komen. Sterker en mooier dan ooit.“Het is een voorrecht om op een haast intieme manier elke dag met jong-volwassenen te verkeren: ze geven veel van zichzelf bloot, zeker in de creatieve vakken - en jij als docent ook. Soms ontstaan er onvoorziene juweeltjes (in werkstukken en contacten), soms baal je. Van groot belang is je authenticiteit als docent: je vermogen in elk contact echt te zijn, open te staan, te luisteren en je af te vragen of je het goede doet. Om datgene wat jij in kunst en samenleving waardevol vindt over te dragen. Dat lukt vaak, maar soms ook niet. Niet alleen de successen beschouw ik als waardevolle leermomenten, maar ook de teleurstellingen en mislukkingen. Als je maar reflecteert. En leert – zelf en aan anderen.”
Esther studeerde na de docentenopleiding op Kunstacademie Minerva in Groningen Algemene Pedagogiek aan de RuG. Daar maakte ze kennis met de cultuurpedagogische blik: op een betrokken afstand je steeds opnieuw afvragen wát je moet overdragen aan de nieuwe generatie en waaróm. Die blik heeft haar gevormd.
In 1999 belandde ze in het voortgezet onderwijs – waar ze bleef. Tussendoor werkte ze als vakdidacticus Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, als onderwijsontwikkelaar op haar oude kunstacademie en als onderwijskundig medewerker bij internationale post-academische cursussen op het gebied van digitale media.
Allerhande andere functies en klusjes in het onderwijs kwamen voorbij, maar sinds een aantal jaren heeft ze de ‘core business’ van het lesgeven weer helemaal herontdekt.
“Kunstjuf zijn is prachtig. Ook een beetje een roeping. Eigenlijk zie ik pas na zoveel jaar hoe hartstikke moeilijk het is om goed les te geven; gelukkig weet ik des te beter hoe ontzettend leuk én belangrijk het is!”