Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Esther Boukema

docent, onderzoeker, ontwerper, voedseleducatie

Esther Boukema is directeur-eigenaar en initiatiefnemer van De Smaak te Pakken, ervaringsgerichte voedseleducatie voor basisscholen.

Esther (1964) is van oorsprong docent beeldende vorming en grafisch vormgever met een grote passie voor voeding, ontwerpt ondertussen al weer 16 jaar, met grote betrokkenheid en bijna wetenschappelijke precisie, een methode voor voedseleducatie en daaruit voortvloeiend educatief materiaal. Zij reisde van ecologische- en culturele publicaties, ecologisch koken,  een eigen huiskamerrestaurant ‘het Klein Amsterdams Proeflokaal’, via het koken voor schoolkinderen tot dat wat ze vanaf 2004 in beweging zette via De Smaak te Pakken: voedseleducatie waar kinderen de Smaak te Pakken van krijgen en meer willen.

Natuur dat zijn wij zelf ook, leerde ze van haar held, de eco-filosoof Louis le Roy over wie ze in 2002 samen met fotograaf Philippe McIntyre het boek ‘Cultuur, Natuur, Fusie’ maakte. Uit de praktijk van het koken ontwikkelde ze haar ‘methode’; een ervaringsgerichte onderwijsmethode
waarin hoofd, hart en handen vervlochten zijn. Inmiddels hebben duizenden kinderen uit alle hoeken van de samenleving levendige herinneringen aan De Smaak te Pakken.

Op dit moment adviseert ze scholen in een integraal programma rondom Burgerschap, waarin voeding, cultuur en identiteit onderdeel zijn van een schoolbreed programma.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief