Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Edwin de Bree

Edwin de Bree is Organisatie 3.0 consultant en coach en medeoprichter van twee Sudbury scholen in Nederland.


Sudbury scholen vertrekken van een interdependent mens- en wereldbeeld. Naast Sudbury gebeurt er binnen en buiten het bekostigd systeem een hoop in Onderwijsland. Het congres Onderwijs Vernieuwen - op 14 januari 2012 in Meeting Plaza in Utrecht - heeft de ambitie deze initiatieven bijeen te brengen om met en van elkaar te leren. Om zo een stroomversnelling tot stand te brengen in onderwijs vernieuwen. Iedereen die interesse heeft in onderwijs innovatie is van harte uitgenodigd actief deel te nemen aan het congres.


Naar mijn mening zit de samenleving  in de omslag van het industriële tijdperk naar het informatie & netwerktijdperk.  Onze organisaties en instituten, inclusief het onderwijs, zijn qua structuren en methodieken op het mechanische, lineaire denken. Het lastige van de huidige tijdsgeest is dat de systemen die de garantie voor succes waren, nu snel improductiever worden. Ze keren zich tegen zichzelf. Bewegingen als 'Red het basisonderwijs' en de recente gebeurtenissen in het hbo zijn hier voorbeelden van.


Het lineaire karakter van de inrichting van onze organisaties en onze processen is mijns inziens de grootste oorzaak. Dit lineaire karakter leidt tot verspilling, uitputting, aantasting en vervuiling, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat maakt de lineaire productie-(school)organisatie niet geschikt voor de 21ste eeuw. De fundamentele verandering waar we voor staan, kunnen we alleen realiseren als we vertrekken vanuit een andere basis. Herman Wijffels legde dat laatst in een lezing als volgt uit: ‘De basis achter onze lineair mechanische organisatie inrichting komt voort uit de Newtoniaanse natuurkunde. De wereld is opgebouwd uit losse deeltjes. Vanuit het sociaal Darwinisme is daar aan toegevoegd dat die deeltjes in strijd zijn met elkaar. Deze elementen drijven ons de verkeerde kant op. De kwantumfysica heeft ons geleerd dat de wereld is opgebouwd uit verbonden delen.’


Voor meer  informatie en inschrijven kun je terecht op www.onderwijsvernieuwen.nl. “
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief